Infectieziekten onder de microscoop

Infectieziekten

Bacteriën, schimmels of een virus kunnen een infectieziekte veroorzaken. Het team Infectieziekten voorkomt, bestrijdt en spoort infectieziekten op.

Welke infectieziekten zijn er?

In Nederland zijn er een aantal infectieziekten waarbij een meldplicht geldt. Deze moet je melden bij de inspectie. De GGD zorgt voor de meldingen. Op de website van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat betrouwbare informatie per infectieziekte.

Bron- en contactonderzoek

Naast het melden van infectieziekten onderzoekt de GGD Gelderland-Midden ook waar en hoe iemand een infectieziekte heeft opgelopen. We gaan na of ook andere mensen de ziekte hebben opgelopen. Dit heet bron- en contactonderzoek. Mensen die de ziekte (nog) niet hebben, geven we voorlichtingen en adviezen. Die gaan over hoe zij kunnen voorkomen dat ze ziek worden. Als nodig,  geven we vaccinaties of schrijven we medicijnen voor.

Wat is tuberculose?

Tuberculose of tbc is een infectieziekte. De ziekte krijg je door de tuberkel-bacterie. De ziekte kan overal in het lichaam voorkomen. Meestal is dat in de longen.

TBC onder de microscoop