Infectieziekten onder de microscoop

Infectieziekten

Bacteriën, schimmels of een virus kunnen een infectieziekte veroorzaken. Het team Infectieziekten voorkomt, bestrijdt en spoort infectieziekten op.

Veelgestelde vragen

Je hebt recht op een herstelbewijs als je positieve coronatest minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden was. Je herstelbewijs is 180 dagen na je positieve coronatest niet meer geldig.

De geldigheid wordt in de CoronaCheck app automatisch aangepast. Met die app kun je je herstelbewijs meestal automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD. Daarvoor heb je wel een DigiD nodig. 

Meer weten over het herstelbewijs, hoe je deze kan krijgen en welke eisen er zijn voor reizen met een herstelbewijs? Bekijk alles over het herstelbewijs.

Heb je de leeftijd van 60 tot en met 69 jaar of word je in 2022 60 jaar? Dan kun je een herhaalprik (2e booster) halen. Je kunt als 60-plusser 3 maanden na je laatste coronaprik of -besmetting een herhaalprik halen. Je hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief.

De Gezondheidsraad adviseert een herhaalprik tegen corona voor:

  • Mensen vanaf 60 jaar (en mensen die in 2022 60 jaar worden)
  • Medisch kwetsbare bewoners van verpleeghuizen
  • Volwassenen met het syndroom van Down
  • Volwassenen met een ernstige afweerstoornis

Meer weten over de herhaalvaccinatie? Lees meer over de herhaalprik.

Nee, bij de GGD testen we alleen mensen die coronaklachten hebben. Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Benieuwd of je een test nodig hebt voor jouw reis? Kijk op wijsopreis.nl en ontdek het. Op Rijksoverheid.nl staat meer informatie over een testbewijs regelen. 

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Deze fabel is ontstaan doordat er een stofje in de vaccins zou zitten dat lichaamseigen is en dat belangrijk is voor zwangerschap, om zwanger te kunnen zijn en om het kindje te laten groeien.

Maar dat hormoon zit niet in de vaccins. En dus is er geen reden om aan te nemen dat we daardoor onvruchtbaar worden. Tijdens de zwangerschap heeft vaccinatie ook geen invloed op de aanleg van de placenta.

Heb je meer vragen over vaccinatie en vruchtbaarheid, zwanger zijn of een kinderwens? 

Kijk dan op de site van het RIVM 
 

Het doel van de vragenlijsten is om jongeren zelf te laten nadenken over hun gezondheid en leefstijl. Ook helpen de vragenlijsten om op tijd mogelijke problemen te ontdekken. Wij gebruiken de vragenlijsten om kinderen en jongeren goed advies en goede voorlichting te kunnen geven en tijdens de gesprekken met je kind. 

De vragenlijsten horen bij het programma Gezond leven? Check het even! van de GGD Gelderland-Midden. GGD Gelderland-Midden moet van de wet Jeugdgezondheidszorg bieden aan kinderen tot 18 jaar. Ook moeten wij van de wet een goed beeld krijgen van de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat doen wij met vragenlijsten en onderzoeken. Vanaf het vierde jaar doen we deze onderzoeken op school.