Infectieziekten onder de microscoop

Infectieziekten en hygiëne

Bacteriën, schimmels of een virus kunnen een infectieziekte veroorzaken. Het team Infectieziekten voorkomt, bestrijdt en spoort infectieziekten op.

Veelgestelde vragen

Je kunt de herhaalprik vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of -besmetting krijgen. Voorwaarde is wel dat je de basisserie coronavaccinaties hebt afgerond. Deze basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van Pfizer, Moderna of Novavax óf uit 1 prik met Janssen. Meer weten? Bekijk alles over de herhaalprik.

Een herstelbewijs bewijst dat je positief bent getest op corona. Je hebt recht op een herstelbewijs als je positieve PCR-test minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden was. Je herstelbewijs is 180 dagen na je positieve coronatest niet meer geldig.

De geldigheid wordt in de CoronaCheck app automatisch aangepast. Met die app kun je je herstelbewijs meestal automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD. Daarvoor heb je wel een DigiD nodig. 

Voor een positieve zelftest krijg je geen herstelbewijs. Heb je een positieve zelftest en een herstelbewijs nodig? Laat je dan testen bij de GGD. Een herstelbewijs krijg je na een test bij de GGD óf een andere testaanbieder die je testgegevens heeft doorgegeven aan de GGD.

Meer weten over het herstelbewijs, hoe je deze kan krijgen en welke eisen er zijn voor reizen met een herstelbewijs? Bekijk alles over het herstelbewijs.

Iedereen vanaf 12 jaar die de basisvaccinaties tegen corona heeft gehad, mag een herhaalprik met vernieuwde coronavaccins halen. Voor de herhaalprik kun je zonder afspraak terecht bij diverse GGD-locaties in de regio. Voorwaarde is wel dat je laatste coronavaccinatie of -besmetting minimaal 3 maanden geleden is. Meer weten? Bekijk alles over de herhaalprik.

Nee, bij de GGD testen we alleen mensen die coronaklachten hebben. Heb je een negatieve testuitslag nodig om op reis te gaan? Maak dan een afspraak bij een commerciële testaanbieder. Benieuwd of je een test nodig hebt voor jouw reis? Kijk op wijsopreis.nl en ontdek het. Op Rijksoverheid.nl staat meer informatie over een testbewijs regelen. 

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling is vaccineren tegen corona veilig en verstandig.

Heb je meer vragen over vaccinatie en vruchtbaarheid, zwanger zijn of een kinderwens?