Infectieziekten hygiene ziekten GGD Gelderland Midden

Infectieziekten en hygiëne

Vragen over hygiëne, bacteriën, schimmels of een virus? Het team Infectieziekten van GGD Gelderland-Midden geeft antwoord op je vragen. 

schurft voorbeeld op hand

Veelgestelde vragen

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het meest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de monden keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

De vaccinatie is belangrijk voor iedereen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

Je kunt de herhaalprik vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of -besmetting krijgen. Voorwaarde is wel dat je de basisserie coronavaccinaties hebt afgerond. Deze basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van Pfizer, Moderna of Novavax óf uit 1 prik met Janssen. Meer weten? Bekijk alles over de herhaalprik.

Een herstelbewijs bewijst dat je positief bent getest op corona. Je hebt recht op een herstelbewijs als je positieve coronatest minstens 11 dagen geleden en maximaal 180 dagen geleden was. Je herstelbewijs is 180 dagen na je positieve coronatest niet meer geldig.

De geldigheid wordt in de CoronaCheck-app automatisch aangepast. Met die app kun je je herstelbewijs meestal automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD. Daarvoor heb je wel een DigiD nodig. 

Voor een positieve zelftest krijg je geen herstelbewijs. Heb je een positieve zelftest en een herstelbewijs nodig? Laat je dan testen bij de GGD. Een herstelbewijs krijg je na een test bij de GGD óf een andere testaanbieder die je testgegevens heeft doorgegeven aan de GGD.

Meer weten over het herstelbewijs, hoe je deze kan krijgen en welke eisen er zijn voor reizen met een herstelbewijs? Bekijk alles over het herstelbewijs.

Iedereen vanaf 12 jaar die de basisvaccinaties tegen corona heeft gehad, mag een herhaalprik met vernieuwde coronavaccins halen. Voor de herhaalprik kun je zonder afspraak terecht bij diverse GGD-locaties in de regio. Voorwaarde is wel dat je laatste coronavaccinatie of -besmetting minimaal 3 maanden geleden is. Meer weten? Bekijk alles over de herhaalprik.