Wat je wilt weten over schurft

Je hebt vast wel eens van schurft (scabiës) gehoord. Het is nu ook vaker in het nieuws. Dit komt omdat schurft in het hele land steeds meer voorkomt. Ook in onze regio krijgt de GGD veel vragen over schurft. Wil jij ook meer weten over schurft? Hoe kom je er aan? Maar vooral hoe kom je er vanaf? Op deze pagina krijg je antwoord op je vragen. 

Wat is schurft?

Schurft is een besmettelijke huidziekte. Mensen krijgen het door de schurftmijt. Dit is een klein beestje dat met het blote oog niet te zien is. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Dit zorgt voor jeuk en rode bultjes op de huid. Schurft is vervelend, maar kan geen kwaad. Het is wel besmettelijk.

Lees hier veelgestelde vragen over schurft

Schurft is een huidaandoening waarbij hele kleine beestjes, de schurftmijt, in je huid gaan zitten en daar eitjes leggen. Dit kan enorm jeuken.

Hoe krijg je schurft?

Iemand kan besmet worden door intensief huidcontact met een besmet persoon. Dus als je huid lang of vaak tegen de huid komt van een persoon met schurft. Bijvoorbeeld bij: samen slapen, verzorging, of kleding delen.  

Hoe kom je er vanaf? 

Schurft kan goed worden behandeld. Dit gebeurt met een crème of pillen. Het recept voor deze medicijnen krijg je van je dokter. Ook de pillen worden sinds kort vergoed door de verzekering. Denk je dat je schurft hebt? Ga dus naar je huisarts. 

Hierna ben je er nog niet vanaf

De mijt kan weer terugkomen via anderen of vanuit eitjes. Daarom is dit ook belangrijk:
-    Na een week moet je nog een keer de crème smeren of de pillen nemen
-    Alle mensen die besmet kunnen zijn, moeten ook worden behandeld. Zelfs als ze geen klachten hebben. 
-    Alle mensen in één huis moeten op dezelfde dag worden behandeld. 
-    Kleding en beddengoed moet goed worden gewassen. 

Het is belangrijk de behandeling goed en precies uit te voeren. Bekijk hiervoor het stappenplan van het RIVM voor de behandeling met crème of de behandeling met pillen.

More information about scabies in English

Step-by-step instructions for treating scabies with cream
Step-by-step instructions for treating scabies with tablets

Heb je nog vragen? 

Meer informatie kun je vinden op de website van het RIVM.