Baby op de arm bij de GGD

Kinderen 0-4 jaar

Als ouder wil je natuurlijk dat jouw kind gezond en veilig opgroeit. De medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg zijn er om met je mee te denken.

Veelgestelde vragen kinderen 0-4 jaar

We verwijzen je graag naar de website van Veiligheid.nl om alles te weten te komen over veilige baby- en kinderproducten, veilig vervoer en wat je kunt doen om een veilige omgeving voor je kind te maken. Er zijn films en checklists over allerlei onderwerpen om je de gevaren te laten zien en zo ongelukken te voorkomen. De Gifwijzer kun je raadplegen als je baby of kind iets heeft ingenomen wat gevaarlijk kan zijn.

Sommige baby’s liggen met hun hoofdje graag één kant op. Dit noemen we een voorkeurshouding.
Hierdoor kan het hoofdje scheef afplatten. Lees hier tips hoe je dat kunt voorkomen. In deze folder lees je wat je kunt doen als je baby een voorkeurshouding heeft. Soms is het nodig om een baby met een voorkeurshouding te verwijzen naar fysiotherapie, op het consultatiebureau kunnen we je hierover meer vertellen.
 

Baby's hebben onrustige momenten en in het begin verandert hun voedings- en slaapritme per week. Lees in de folder Baby in balans wat bij welke fase hoort en wat je kunt doen om je baby te troosten en kalmeren.
De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige weten heel veel over onrustig gedrag bij baby’s en overmatig huilen. Neem daarom gerust contact met ons op als je je zorgen maakt over je baby.
Kom langs op een inloopspreekuur, stuur een e-mail of bel de JGZ-Vragenlijn op (088) 355 6850
of  je kunt contact opnemen via de website  'Stel een vraag'. Je krijgt dan een afspraak voor een huisbezoek aangeboden en een Vragenlijst en Dagboek om alvast te gaan invullen. Tijdens het huisbezoek kijken we goed naar de voedingen, jullie ritme en het inslapen van de baby. We maken samen een plan met als doel dat de baby beter gaat ontspannen en slapen. 

Peuters eten vaak weinig en zijn kieskeurig. Het is belangrijk om het gezellig te houden. Zorg voor duidelijkheid en eet op vaste momenten aan tafel, lees hier meer. Tips voor de lust-ik-niet fase lees je hier

Pas vanaf 4 maanden zijn de darmen van je baby genoeg ontwikkeld voor andere voedingsmiddelen naast de melk. Kijk of je baby er aan toe is. Als je baby interesse laat zien in jullie eten en niet gaat kokhalzen bij het happen van de lepel, dan kun je starten met oefenen met gepureerde hapjes.
Op de website van het Voedingscentrum kun je filmpjes kijken en informatie lezen over de eerste hapjes voor je baby. 
Op deze pagina is een mooi dagschema te vinden voor het eten van baby’s tussen 6 en 12 maanden.
Denk je eraan om op tijd te beginnen met het oefenen van pinda en ei? Dit voorkomt allergieën.