Veelgestelde vragen 0-4 jaar

Heb je vragen over (borst)voeding, verzorging en opvoeding? Ben je onzeker over het gedrag van je kind? Zoek je betrouwbare informatie op het internet?
In Mijn Kind Dossier zetten we regelmatig informatie voor je klaar die past bij de leeftijd van je kind. 
Hier vind je de veel gestelde vragen over het opgroeien en opvoeden van je kind(eren):

Soms lukt borstvoeding geven niet goed of zijn er andere problemen bij borstvoeding. Dan kun je op allerlei manieren hulp inschakelen: 

  • Je kunt altijd onze vragenlijn bellen. Onze jeugdverpleegkundigen weten veel over borstvoeding. 
  • Bij aanhoudende problemen en in bijzondere situaties kun je het beste contact opnemen met een lactatiekundige. Een lactatiekundige is iemand die veel weet over borstvoeding en jou erover kan adviseren. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een lactatiekundige IBCLC. Ook werken er bij sommige kraamzorgorganisaties lactatiekundigen. Vraag hiernaar bij de organisatie die jou kraamzorg gaf. 
  • Je kunt ook contact opnemen met een vrijwilligster van La Leche League. Dit zijn moeders die speciaal zijn opgeleid en met je kunnen meedenken als je vragen hebt over borstvoeding. 
  • In veel gemeentes zijn er inloopochtenden, die ook wel borstvoedingcafé's worden genoemd. Hier kun je samen met je kindje langsgaan om ervaringen met andere moeders te delen. Ook kun je er vragen stellen aan de aanwezige lactatiekundige of andere moeders.

Het aantal melkvoedingen hangt af van het lichaamsgewicht en de leeftijd van de baby. In de folder Voeding in het eerste jaar lees je de richtlijn voor melkvoedingen in de eerste weken en maanden. Ook lees je hier de richtlijn voor een rustige overgang naar vaste voeding in het eerste jaar.

Waar kan ik meer informatie over borstvoeding vinden? 

Een betrouwbare en uitgebreide site is die van La Leche League. Hier vind je een volledige lijst met alle informatie rondom borstvoeding. Bijvoorbeeld over veelvoorkomende problemen, kolven en het bewaren van moedermelk. 

Een betrouwbare en uitgebreide site is die van La Leche League. Hier vind je een volledige A-Z lijst met alle informatie rondom borstvoeding. Denk aan informatie bij borstvoedingsproblemen, adviezen rondom kolven en tips over het bewaren van moedermelk.   

Je kunt altijd onze Vragenlijn bellen. De jeugdverpleegkundigen zijn deskundig op het gebied van borstvoeding. Bij aanhoudende problemen en in bijzondere situaties kun je het beste contact opnemen met een lactatiekundige IBCLC voor specialistische ondersteuning en begeleiding. 
En wist je dat een groot deel van de kraamzorgorganisaties in Nederland het eerste jaar telefonische ondersteuning door een lactatiekundige aanbiedt? Vraag na bij jouw kraamorganisatie of ze dit ook aanbieden. 

Je kunt ook contact opnemen met een vrijwilligster van La Leche League | Contact, dit zijn speciaal opgeleide ervaringsdeskundigen (moeders) die met je kunnen meedenken als je vragen hebt rondom  borstvoeding. 

In veel gemeentes worden er periodiek inloopochtenden georganiseerd, ook wel ‘het borstvoeding café’ genoemd. Hier kun je samen met je kindje langsgaan om ervaringen met andere moeders te delen, dan wel vragen te stellen aan de aanwezige lactatiekundige/ervaringsdeskundige. 

Spruw (schimmelinfectie in de mond) komt veel voor bij baby´s en hoeft geen klachten te geven. 
Als je kind alleen uit een fles drinkt hoeft het vaak niet behandeld te worden, vaak gaat het vanzelf over. Als je borstvoeding geeft kan de moeder er ook last van krijgen. De tekenen zijn: jeuk en een branderig gevoel na het voeden en soms kloven en pijnlijke tepels. Moeder en baby moeten daarom allebei gelijktijdig behandeld worden. De instructie voor de behandeling kun je hier lezen. Neem eventueel deze folder mee naar de apotheek of naar de huisarts.
 

Begin met 6 weken om dagelijks een beetje afgekolfde melk met de fles te geven. Ergens tussen 2 en 4 maanden verdwijnt de automatische zuigreflex bij je baby. Het kan gebeuren dat je baby niet meer weet wat hij met de speen in de mond moet doen als je een paar dagen geen melk uit een fles hebt gegeven. Blijf twee keer per dag ontspannen oefenen zonder druk uit te oefenen. Geef de fles tussen de borstvoeding door, bijvoorbeeld in de wipstoel of liggend in de box. Geef hem de fles om mee te spelen.

Peuters eten vaak weinig en zijn kieskeurig. Het is belangrijk om het gezellig te houden. Zorg voor duidelijkheid en eet op vaste momenten aan tafel, lees hier meer. Tips voor de lust-ik-niet fase lees je hier

Baby's hebben onrustige momenten en in het begin verandert hun voedings- en slaapritme per week. Lees in de folder Baby in balans wat bij welke fase hoort en wat je kunt doen om je baby te troosten en kalmeren.
De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige weten heel veel over onrustig gedrag bij baby’s en overmatig huilen. Neem daarom gerust contact met ons op als je je zorgen maakt over je baby.
Kom langs op een inloopspreekuur, stuur een e-mail of bel de JGZ-Vragenlijn op (088) 355 6850
of  je kunt contact opnemen via de website  'Stel een vraag'. Je krijgt dan een afspraak voor een huisbezoek aangeboden en een Vragenlijst en Dagboek om alvast te gaan invullen. Tijdens het huisbezoek kijken we goed naar de voedingen, jullie ritme en het inslapen van de baby. We maken samen een plan met als doel dat de baby beter gaat ontspannen en slapen. 

We verwijzen je graag naar de website van Veiligheid.nl om alles te weten te komen over veilige baby- en kinderproducten, veilig vervoer en wat je kunt doen om een veilige omgeving voor je kind te maken. Er zijn films en checklists over allerlei onderwerpen om je de gevaren te laten zien en zo ongelukken te voorkomen. De Gifwijzer kun je raadplegen als je baby of kind iets heeft ingenomen wat gevaarlijk kan zijn.