Advies over reisvaccinaties

Ga je naar het buitenland? Dan heb je soms vaccinaties nodig. Vaccinaties beschermen tegen ziekten die voorkomen in het land waar je naartoe gaat.

Wist je dat de benodigde reisvaccinaties niet alleen afhangen van het land dat je gaat bezoeken? De reisvaccinaties die je moet halen zijn ook afhankelijk van:

  • De reisduur
  • Wat je op je reis gaat doen
  • Jouw huidige gezondheid

Plan je afspraak ruim op tijd! Afspraken voor reisvaccinaties moeten uiterlijk 6 weken voor je reis ingepland staan. 

Reisvaccinatie check

Voor sommige landen heb je één of meerdere reisvaccinaties nodig.

Naast de vaccinaties kan het ook verstandig om bepaalde medicatie of spullen mee te nemen ter preventie. Denk hierbij aan een stopmiddel bij diarree, een thermometer of een klamboe. 

Dengue vaccinatie

Vanaf april 2023 is het mogelijk om gevaccineerd te worden tegen dengue (knokkelkoorts).

Je hebt in totaal twee vaccinaties nodig. Tussen beide vaccinaties moet een bepaalde tijd zitten. Het is daarom belangrijk om minimaal 3 maanden voor je reis langs te komen voor de eerste vaccinatie.

Kom je in aanmerking?

Het dengue vaccin is vooral van belang voor mensen die al eens dengue hebben gehad. We raden je daarom aan om eerst telefonisch met ons te bespreken of je in aanmerking komt voor dit vaccin. Zie het kader hieronder voor onze contactgegevens. 

Meer weten over dengue en het vaccin? Ga naar de pagina over dengue op GGD Reisvaccinaties

dengue mug Aedes A. aegypti

Plan online je afspraak in

Ga je op reis en weet je niet zeker of je (extra) vaccinaties nodig hebt, dan kun je bij ons terecht voor zowel het advies als de vaccinaties voor je reis. Plan direct je afspraak online in. Let op! U kunt hier geen afspraak maken voor de boosterprik.