Afspraak maken voor een soa-test

Wil je een afspraak maken voor een soa-test bij de GGD Gelderland-Midden? Hieronder lees je hoe dit in z'n werk gaat. 

GGD of huisarts?

Bel je ons voor het maken van een afspraak voor een soa-test? Wij stellen je eerst een aantal vragen. Er wordt vervolgens gekeken of je bij GGD Gelderland-Midden terecht kunt of dat je wordt doorverwezen naar je huisarts.

Een afspraak maken voor het soa-consult

088 355 66 00 (alleen voor inwoners uit Gelderland-Midden)Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 - 12.30 uur.
Online een afspraak plannenSekswerkers, trans personen en mannen die seks hebben met mannen kunnen ook online een afspraak maken via de online afsprakenmodule. Dit kan alleen wanneer je geen klachten hebt en niet geïnformeerd bent door een sekspartner over een soa.

Controleer voordat je belt of je in onze regio woont. Alleen dan kunnen wij je helpen. 

GGD Gelderland-Midden werkt voor vijftien gemeenten en hun inwoners. 

Klik hier om te controleren of jij in de regio Gelderland-Midden woont. 

regiokaart TEst Anita
Voorwaarden voor een SOA test bij de GGD

Voorwaarden voor een soa test

Personen die in regio Gelderland-Midden wonen en aan één of meerdere van onderstaande voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor testen bij de GGD Gelderland-Midden. Houd er rekening mee dat we je desondanks toch naar je huisarts kunnen doorverwijzen.

 • Seks is je werk
 • Je hebt als man of transpersoon seks met mannen
 • Je bent gewaarschuwd voor een soa
 • Je bent jonger dan 25 jaar
 • Je hebt klachten die wijzen op een soa
 • Je bent geboren in een land waar veel soa’s voorkomen
 • Je bent slachtoffer van seksueel geweld

Afspraak afzeggen?

Heb je een afspraak voor een soa consult, maar wil je deze afspraak afzeggen? Afzeggen kan minimaal 24 uur van tevoren. Kom je niet op je afspraak en heb je je niet 24 uur van te voren afgemeld? Dan kunnen wij je het eerste half jaar niet inplannen op ons spreekuur. Je moet dan naar je huisarts.

Let op: ook als je te laat op je afspraak komt kan dit betekenen dat je niet meer geholpen kan worden.

Bel dan het het algemene nummer van GGD Gelderland-Midden.

Je kan alleen tot 17.00 uur naar dit nummer bellen.

Mail alleen als je bovenstaande nummers hebt geprobeerd

LET OP! Dit mailadres is niet voor het maken van afspraken. Wil je je afspraak via de mail afzeggen? Doe dit dan minimaal 24 uur van te voren.

Wat is een soa test?

Door middel van een soa test wordt onderzocht of je een seksueel overdraagbare aandoening hebt. Er bestaat niet één soort soa test, want welke test wordt afgenomen is afhankelijk van de soort soa en de plaats van besmetting. Vaak wordt er tijdens de soa test een monster afgenomen door middel van een wattenstaafje, een urine- of een bloedmonster. 

Mensen laten een test afnemen omdat ze vermoeden dat ze een soa hebben. Goed om te weten: je krijgt niet meteen klachten van een soa. Dat kan pas in een later stadium gebeuren.

Je kan het daarom klachten voorkomen door (bij een vermoeden op een soa) direct een soa test af te laten nemen. Of je een soa hebt is belangrijk om te weten, want een soa is besmettelijk en die kun je aan iemand anders doorgeven. Daarom is het goed om op tijd te testen op een soa. Voor een soa test kun je terecht op onze soa-poli. Je moet hiervoor wel inwoner van GGD Gelderland-Midden zijn. Bovenaan deze pagina vind je een link om een afspraak te maken.

Is een soa-test van drogist of internet betrouwbaar?

De kwaliteit van de testen verschilt. Ook zijn niet alle testen even makkelijk om uit te voeren. En het is soms moeilijk om de testuitslag goed af te lezen. Op de website van Soa Aids Nederland vind je informatie over betrouwbare zelftesten.

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen te koop, zoals testen op hiv, syfilis en chlamydia. Deze testen moeten een CE-logo hebben, anders mogen bedrijven ze niet verkopen. Testen met een CE-logo hebben een goede verpakking en hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing in het Nederlands. Helaas betekent het CE-logo niet altijd een betrouwbare testuitslag.

Locaties soa-spreekuur regio Gelderland Midden

Locatie Arnhem

Eusebiusbuitensingel 43
6828 HZ Arnhem

We zijn er om je te helpen op:

 • Maandag (alleen ochtend)
 • Dinsdag
 • Woensdag
 • Donderdag
 • Vrijdag (alleen ochtend)

Locatie Ede

Eikenlaan 13
6711 MA Ede

We zijn er om je te helpen op:

 • Woensdag (alleen middag) 

Spoedvraag voor mannen

Ben jij een man en heb je in de afgelopen 72 uur (drie dagen) anale seks met een man gehad? Was de seks zonder condoom of is de condoom gescheurd? Mogelijk heb je risico gelopen op hiv. 

Lees meer op deze pagina: HIV behandeling direct na risico

Spoedvraag voor vrouwen

Ben jij een vrouw en heb je in de afgelopen 120 uur (vijf dagen) seks gehad in de vagina? Was de seks zonder condoom of is de condoom gescheurd? Als je geen andere anticonceptie gebruikt, zoals de pil, kun je misschien zwanger worden. Neem contact op met je huisarts of de GGD.

Bekijk ook deze pagina: Onveilig gevreeën, neem actie