HIV-behandeling direct na risico

Heb je als man minder dan 72 uur (3 dagen) geleden onveilige seks gehad met een andere man? Dan kun je in aanmerking komen voor een PEP-behandeling die het risico op HIV verkleint. PrEP is een pil die de kans op een hiv-infectie sterk verlaagd.

Wat is PEP?

PEP is de afkorting van Post Expositie Profylaxe. Dit is een behandeling met hiv-remmende medicijnen die vier weken duurt. Als je zeker weet dat je contact hebt gehad met een hiv-geïnfecteerde lichaamsvloeistof zijn er medicijnen beschikbaar die het risico op infectie kunnen verkleinen. Dat contact kan door bijvoorbeeld onbeschermde seks. 

Wanneer je PEP gebruikt is de kans kleiner dat het hiv-virus zich innestelt. Hoe sneller je begint met PEP, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. Begin het liefst binnen 2 uur, maar in elk geval binnen 72 uur na het risico.

Direct bellen bij onveilige seks

Heb je onveilige seks gehad met iemand die mogelijk hiv heeft in de afgelopen 72 uur? Neem dan direct contact op met de spoedeisende hulp of met afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD. Een arts zal bepalen of je in aanmerking komt voor PEP.

Let op!

PEP wordt alleen vergoed als je een Nederlandse ziektekostenverzekering hebt. Heb je een buitenlandse (ziektekosten)verzekering? Dan moet je de PEP behandeling betalen bij de apotheek. Misschien kun je het bedrag voor de behandeling wel terug vragen. Kijk hiervoor in de voorwaarden van je verzekering.

Houd rekening met een bedrag van ongeveer €700,- voor de PEP behandeling. Let op mogelijke kosten in verband met je eigen risico. Neem je verzekeringsgegevens en legitimatie altijd mee als je naar de apotheek gaat. 

Wat is PrEP?

PrEP (pre-expositie profylaxe) is een pil die de kans op een hiv-infectie sterk verlaagt.

Een preventiepil vóór risico op hiv

Je neemt elke dag één pil met daarin twee hiv-remmers. Ook kun je de pillen alleen rond momenten van risicovolle seks innemen. PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem kan binnendringen.

Studies hebben bewezen dat PrEP een erg effectieve manier is om hiv te voorkomen. PrEP is alleen succesvol als je het medicijn volgens voorschrift inneemt. Ook is het belangrijk dat je hierbij medische begeleiding hebt. 

Begeleiding via de GGD

De GGD Gelderland-Midden verstrekt PrEP en verzorgt alle bijbehorende controles. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. De huisarts verstrekt ook PrEP.

Contact met de GGD

Informatie- en afsprakenlijn

088 355 66 00maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.30 uur

Telefoonnummer GGD Gelderland-Midden

0800 8446 000Tussen 12.30 en 17.00 uur kun je vragen naar de soa-verpleegkundige

Contact buiten kantoortijden

088 005 88 88’s Avonds, ’s nachts en in het weekend, kun je contact opnemen met de afdeling Eerste Hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem