Vaccineren tegen monkeypox

Vaccineren tegen monkeypox (apenpokken) is een manier om uitbraak van het virus te bestrijden. GGD Gelderland-Midden kreeg de taak om alle regionale prikafspraken te verzorgen. Inmiddels zit de monkeypox vaccinatiecampagne erop.

Op dit moment nodigt GGD Gelderland-Midden geen mensen meer uit. Inmiddels is de vaccinatiecampagne gestopt. Verdenkingen en meldingen van apenpokken kunnen bij het meldpunt infectieziekten gemeld worden.

Vaccineren tegen monkeypox (apenpokken) is een manier om uitbraak van het virus te bestrijden. De GGD voert deze vaccinatie uit en er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom ontvingen alleen risicogroepen een uitnodiging om te vaccineren. Het gaat om een preventieve vaccinatie. Vaccineren tegen monkeypox is gratis en vrijwillig.

Het vaccin tegen monkeypox

Het vaccin dat wordt gebruikt is Imvanex®. Imvanex is sinds 2013 in Europa geregistreerd als vaccin tegen pokken. Op 22 juli 2022 is de registratie uitgebreid naar monkeypox. Omdat het pokkenvirus en het monkeypoxvirus op elkaar lijken, wordt verwacht dat de antilichamen die uw lichaam tegen pokken aanmaakt ook beschermen tegen monkeypox. Imvanex is veilig, ook voor mensen met hiv. De prikken laten geen littekens achter.

Wat is monkeypox?

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus verspreidt zich via (intensief) huid-op-huidcontact. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild. Het virus is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk.
Apenpokken

Ben je (zorg)professional?

Lees dan hier verder: Monkeypox ook in onze regio

Heb je vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie of wil je meer informatie? Bel dan met de landelijke informatielijn van het RIVM: 088-7674020. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur.