Coronavirus

Corona

Testafspraak maken

Bellen

0800 1202Gratis, houd je BSN-nummer bij de hand

Digitaal

Coronatest.nlOnline testafspraak maken met je DigiD

Veelgestelde vragen over corona

Je kunt al besmettelijk zijn vlak voordat je klachten hebt. Bijvoorbeeld als je praat of schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren. 

Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen. 

Als je ouder bent dan 70 jaar of volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een aantal specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld chronische luchtweg- of longproblemen, chronische hartklachten, overgewicht of suikerziekte.

Verspreiding onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus is. Lees meer over de verspreiding van het virus

Het is belangrijk om ook thuis zoveel mogelijk de hygiëneregels te volgen.  

Ja, dat kan. Ouders van kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun kinderen met klachten passend bij het coronavirus laten testen. Testen van kinderen tot en met 12 jaar wordt dringend geadviseerd als er ook sprake is van koorts, benauwdheid of veel hoesten. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus. Kinderen tot en met 12 jaar worden getest met een minder diepe neusswab. Kinderen boven de 12 jaar laten zich bij klachten sowieso testen.