Het belang van dichtbij zijn met coronavoorlichting

Onvoorspelbaar. Dat is het coronavirus. Het grillige virus gaat weer een keer oplaaien, maar niemand weet wanneer en hoe hevig. Daarom bereidt GGD Gelderland-Midden zich voor op diverse scenario’s en opschalingsplannen. Tot die tijd staan we in onze regio in het bijzonder klaar voor kwetsbare mensen. Zodat zij de best mogelijke voorlichting en zorg krijgen. Hoe we dat doen? “Door dichtbij te zijn. In winkelcentra, bij weekmarkten en op dorpspleinen.”

Dat zegt Maaike Jansen, teamleider gezondheidsbevordering bij GGD Gelderland-Midden. Haar team is tijdens de pandemie speciaal opgericht om er met voorlichting over corona te zijn voor inwoners en gemeenten. Bovenal voor de meest kwetsbare mensen. “Om in een moeilijke tijd veel meer aan de voorkant klaar te staan”, vertelt Maaike. “We willen niet het water uit de boot scheppen, maar juist het gat dichten.”

Gezondheidsbevordering is ontstaan in het voorjaar van 2021 vanuit de bellijn en het bron- en contactonderzoek. De kantoormuren zijn ingeruild voor de straat. “We zijn in de hele regio zichtbaar”, reageert Maaike. “In winkelcentra, bij weekmarkten en op dorpspleinen geven we voorlichting. Ook kondigen we met posters, flyers en mond-tot-mondreclame het fijnmazig vaccineren aan.”

“De sfeer is heel ongedwongen”, vervolgt ze. “Onze professionals beantwoorden vragen van mensen die naar een informatiepunt toekomen. Vragen over zelftesten, het herstelbewijs en de quarantaineduur. Bij vaccineren zorgen we ervoor dat je de juiste informatie krijgt om zelf een goede afweging te maken. Heel belangrijk daarbij: we overtuigen mensen absoluut niet. We gaan alleen het gesprek aan én dat is al winst. We houden altijd respect en begrip voor iemands overtuiging.”

Samen met gemeenten

Hoezo is GGD Gelderland-Midden naast de prikbussen en pop-up locaties ook met corona-informatiepunten in de buurt? “Omdat voorlichting ook bijdraagt aan het open houden van de samenleving”, verzekert Maaike. “Ons team is het afgelopen jaar steeds beter geworden. Zo hebben we regiehouders aangesteld. Zij schakelen vanuit de projectorganisatie corona met de gemeenten in onze regio.”

Regiehouders zijn enorm belangrijk, zo constateert Maaike: “Dankzij hen zijn we heel toegankelijk voor gemeenten, die dichtbij hun inwoners staan. Nu het weer mag, gaan de regiehouders fysiek langs bij gemeenten. Met een bakje koffie erbij praten we over wat goed gaat en beter kan. Zodat we nog beter kunnen inspelen op de behoeften van gemeenten en hun inwoners.”

De samenwerking met de gemeente Barneveld vindt Maaike een mooi voorbeeld. “Een heel fijne samenwerking. De gemeente wilde ons actief helpen. Wij hebben hun frontoffice medewerkers een training gegeven. Veel coronavragen konden zij daarna zelf beantwoorden aan de balie van het gemeentehuis. Voor de lastige vragen verwezen ze door naar ons. Het mooie is dat informatie over corona zo echt een gedeelde verantwoordelijkheid is.” 

Maaike geeft nog een praktijkvoorbeeld van samenwerken met gemeenten: “De gemeente Ede vroeg om aan te sluiten bij een vrijwilligersmarkt voor gepensioneerden. In een paar uurtjes hebben we daar met zeker 50 60-plussers gesproken over het belang van de herhaalprik en jezelf beschermen bij vrijwilligerswerk in de zorg. Meetings met enorme meerwaarde. Dat gemeenten ons dan vinden, geeft aan dat investeren in deze relaties loont.”

Dichtbij zijn met coronavoorlichting

De belangrijkste coronales voor Maaike? “Hoe zichtbaarder de GGD is, hoe beter”

Specifieke aandacht kwetsbaren

Naast regiehouders zijn er ook doelgroep- en interventiespecialisten. Maaike: “Zij geven aan een paar doelgroepen extra aandacht. Van 60-plussers en dak- en thuislozen tot aan arbeidsmigranten en asielzoekers en vluchtelingen. Deze mensen zijn vaak laaggeletterd en moeilijker bereikbaar. Voor hen is de drempel om ons te bereiken veel hoger. Daarom gaan wij naar ze toe. Zo houden we taalcafés in AZC’s, gaan langs bij seniorenorganisaties en schuiven aan in buurthuizen om met anderstaligen bijvoorbeeld te praten over vaccinatie en vruchtbaarheid. ”

‘Voorlichting op maat voor kwetsbare mensen’ noemt Maaike dat: “We luisteren vooraf naar signalen die we krijgen en zorgen voor relevante inhoud en de juiste collega’s. Een twintiger kan beter aansluiten bij jongeren dan een vijftiger. Een vijftiger is weer geschikter voor een koffietour langs dorpen in de gemeente Ede. Vergis je niet: zulke initiatieven zorgen voor een sneeuwbaleffect. De GGD doet nieuwe contacten op en kan later ook op andere gezondheidsthema’s aansluiten.”

Blijvend zichtbaar

Dat laatste zegt Maaike niet voor niets. Ze kijkt alvast vooruit. “Corona verdwijnt ooit naar de achtergrond. We willen onze aanpak dan breed geïntegreerd hebben binnen de GGD. We hebben veel kennis en kunde opgedaan en zijn een prachtig netwerk aan het opbouwen.”

De belangrijkste les? “Hoe zichtbaarder, hoe beter”, aldus Maaike. “Had ik al verteld over de succesvolle inzet met de witte jassen op straat in Nijkerk? Onlangs keerden we daar terug en kwam een vrouw met stroopwafels ons bedanken. Mensen moeten makkelijk bij ons terecht kunnen zodra ze ons nodig hebben én aan dat contact een goed gevoel overhouden.”