De waarde van fijnmazig vaccineren

Op de eerste verdieping van vaccinatielocatie Arnhem Presikhaaf is het hoofdkwartier van fijnmazig vaccineren. Alle inzetten van de prikbussen en pop-up locaties worden vanuit hier uitgestippeld. En ook die voor zorginstellingen en niet-mobiele thuiswonenden. Locatiecoördinatoren Debby Vermeer en Kris van Drooge weten het zeker: “Fijnmazig vaccineren is de basis.”

“Na de massale campagnes voor de grote massa wordt nu veel meer maatwerk van ons gevraagd”, zegt Kris. “De focus ligt op de herhaalvaccinatie voor 60-plussers en op kwetsbare groepen. Om deze mensen te bereiken, komen wij naar ze toe. We vaccineren in een dorpshuis en staan op het marktplein met een prikbus. Zo verlagen we drempels en gaat de vaccinatiegraad omhoog.”

Kracht van de herhaling

De kracht van fijnmazig vaccineren zit in de herhaling. Debby: “Oudere mensen in zorginstellingen komen niet eventjes naar een grote vaccinatielocatie toe. Zij vinden het super fijn dat we bij hen in de buurt langsgaan. Vooraf proberen we dat zo goed mogelijk te communiceren, maar we merken dat mond-tot-mondreclame de beste promotie is. De eerste keer dat we bij een bejaardentehuis staan, komt nog lang niet iedereen langs. Zodra je een week later op hetzelfde moment opnieuw verschijnt, staat soms wel een hele verdieping klaar voor een coronavaccinatie.”

De waarde van fijnmazig vaccineren tegen corona

Kris van Drooge en Debby Vermeer weten het zeker: 'Fijnmazig vaccineren is de basis.'

Voor kwetsbare mensen

“We proberen kwetsbare groepen echt op te zoeken”, vult Kris aan, die twee Arnhemse voorbeelden aanhaalt. “De prikbus bij winkelcentrum De Drieslag was een groot succes. Daar hebben we wel 400 vaccinaties op een dag gezet. Net als de prikbus op vrijdagmiddag in ’t Broek bij de moskee. Collega’s van Gezondheidsbevordering hadden onze komst aangekondigd. Tijdens het vrijdagmiddaggebed deed de imam ook nog eens een oproep. Dat werkte hartstikke goed.”

“Oekraïners in Harskamp en Afghanen op de opvangboot aan de Arnhemse Rijnkade hebben we ook gevaccineerd”, vervolgt Debby. “De inzet bij de Afghanen was heel succesvol. We zijn drie weken later teruggekomen om de tweede coronavaccinatie en soms zelfs de boosterprik te zetten.”

Bij fijnmazig vaccineren stuit de GGD ook op tegenstanders. Debby: “Onze artsen gaan graag het gesprek aan om vragen te beantwoorden. Soms wil iemand die eerst tegen was alsnog een vaccinatie. In ieder geval zijn mensen na zo’n gesprek milder in hun mening. Dat is ook wat waard.”

Grootste prestatie

Over de grootste prestatie hoeven de locatiecoördinatoren niet na te denken. “Het vaccineren van 1.100 niet-mobiele thuiswonenden vanaf de jaarwisseling tot half januari”, roept het duo in koor. Debby: “Door de boostercampagne hadden we te weinig mensen. Gelukkig kregen we hulp vanuit de brandweer en ambulance. De brandweerlieden gingen hard aan de slag; binnen no-time waren de afspraken ingepland. Collega’s van de ambulance hielpen onze eigen mensen met vaccinaties zetten. Elke dag werkten we van 07.00 uur tot 19.00 uur. Dat was zwaar, maar gaaf. Iets om trots op te zijn.”

Midden in de samenleving

“Fijnmazig vaccineren is super om te doen”, aldus Kris. “Je komt overal en ziet de hele samenleving voorbijkomen. We hebben een prachtig netwerk opgebouwd van gemeenten en partners. De GGD was voor corona minder zichtbaar. Dankzij de pop-ups en prikbussen zien mensen nu van dichtbij hoe wij bijdragen aan hun gezondheid.”

“Met in de buurt coronavaccinaties zetten gaan we zeker door”, verzekert Debby. “Om kwetsbare mensen te beschermen. Die hebben straks weer een coronavaccinatie nodig. Wist je dat we in een dorp soms nog steeds meer dan 100 prikken per week zetten? We voorzien echt in een behoefte.”