Cursussen en bijeenkomsten

Op dit moment worden de groepsbijeenkomsten weer opgestart. Voor de Pubercursus en Opvoeden van een meerling zijn er tijdens de Corona maatregelen alternatieven bedacht. Deze kunnen ook nu nog gebruikt worden.

Groepsbijeenkomsten op aanvraag

Op verzoek van bijvoorbeeld een wijkteam, voorschoolse voorziening of school kan Jeugdgezondheidszorg GGD Gelderland-Midden groepsbijeenkomsten organiseren over verschillende thema’s. In sommige gemeenten zijn hierover speciale afspraken gemaakt. Bel of mail naar het secretariaat van de JGZ om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Op verzoek van bijvoorbeeld een wijkteam, voorschoolse voorziening of school kan Jeugdgezondheidszorg GGD Gelderland-Midden groepsbijeenkomsten organiseren over verschillende thema’s. In sommige gemeenten zijn hierover speciale afspraken gemaakt. Bel of mail naar het secretariaat van de JGZ om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Tijdens de zwangerschap en gedurende de eerste tijd na de geboorte van je kind verandert er veel. Zeker als het je eerste kindje is. Extra voorlichting kan je helpen bij deze nieuwe en bijzondere periode in je leven. Veel verloskundigenpraktijken organiseren hiervoor bijeenkomsten. Kijk op de website van jouw verloskundige of vraag ernaar bij je verloskundige of gynaecoloog.

Twee of meer kinderen van dezelfde leeftijd opvoeden is een leuke taak. Maar soms kan die taak ook zwaar zijn. Daarom organiseren wij de cursus Opvoeden van een meerling.

Tijdens deze cursus kun je ervaringen delen met andere ouders en al je vragen  stellen. Tijdens de eerste bijeenkomst kun je aangeven welke onderwerpen jij graag wil bespreken tijdens de cursus. Mogelijke thema’s zijn: jaloezie, het ontwikkelen van een eigen identiteit, taalontwikkeling en schoolkeuze. Maar ook: hoe verdeel je de aandacht tussen je kinderen en hoe ga je om met straffen en belonen?

De cursus bestaat uit 3 of 4 bijeenkomsten. Ervaren jeugdverpleegkundigen begeleiden deze cursus.

Voor wie?

De cursus is voor ouders van een meerling van 1 tot 3,5 jaar.

Waar?

Online cursus via Microsoft Teams.

Wanneer?

3 bijeenkomsten op 8, 15 en 22 april.

Kosten

De cursus is gratis.

Aanmelden?

Aanmelden doe je door te mailen naar secretariaatJGZ@vggm.nl

Cursus Omgaan met Pubers

Heb jij een kind van tussen de 12 en 16 jaar in huis? In deze jaren verandert in korte tijd veel: voor kinderen én voor hun ouders. En dat kan vragen oproepen bij ouders. Veel ouders vinden het prettig om met andere ouders hierover te praten. Jij ook? Misschien is de cursus Omgaan met pubers dan iets voor jou.

In zes bijeenkomsten van twee uur ga je met een cursusleider en andere ouders aan de slag. Je krijgt informatie over de ontwikkeling van je puber en handige opvoedtips. Tijdens de bijeenkomsten oefenen ouders met die opvoedtips, wisselen zij ervaringen uit en kijken ze naar filmpjes. Iedere week is er een thuisopdracht, om de informatie uit de cursus thuis toe te passen. Ook krijg je elke week een folder met informatie over het onderwerp van die week. Het uitgangspunt van de cursus is dat iedereen respect heeft voor de verschillende manieren van opvoeden.

Twee jeugdverpleegkundigen geven deze cursus. Deze jeugdverpleegkundigen hebben bijna dagelijks spreekuren op scholen in de regio. Zij weten dus veel over pubers en wat hen bezighoudt.

Voor wie?

Ouders van 12- tot en met 16-jarigen die vragen hebben over of problemen hebben bij de opvoeding van hun puber(s).

Kosten

De cursus is gratis. Wel graag vooraf aanmelden.

Waar en wanneer?

De cursus wordt in het voorjaar en najaar gegeven. Het gaat meestal om de periode november en maart. Het gaat om 6x een avond in een periode van 6 weken.

De volgende cursus is vanaf dinsdag 2, 9, 16, 23, 30 november en 7 december. Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur. Locatie: Schelmseweg Arnhem.

 

Film

Omdat bijeenkomsten tijdelijk niet toegestaan waren door de Corona maatregelen, hebben we toen een alternatief aanbod gemaakt. We hebben toen een film gemaakt die aansluit bij les 1 van de cursus.

Nu de groepsbijeenkomsten weer opgestart worden, kan de gewone cursus weer gegeven worden. Daarnaast kan de film ook nog gebruikt worden, bijvoorbeeld wanneer er een wachtlijst is voor de cursus.

 

De film gaat over de normale puberteitsontwikkeling, wat is normaal, hoe komt dat en hoe ga je daarmee om als ouder(s). Hiermee hopen we je wat handvatten, tips en uitleg te geven over waarom pubers doen zoals ze doen.

De film duurt ongeveer 45 minuten en wordt gepresenteerd door twee jeugdverpleegkundigen die ook de cursus geven. Bij de film horen ook (online) napraatsessies waar je gebruik van kunt maken, wanneer je dit wil (niet verplicht).

Aanmelden film en meer informatie

Aanmelden of meer informatie kan via secretariaatJGZ@vggm.nl onder vermelding van ‘aanmelding FILM pubercursus’. Vergeet niet je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Deelname is gratis.