omgaan met pubers

Omgaan met pubers

Heb jij een kind van tussen de 12 en 16 jaar in huis? In deze jaren verandert in korte tijd veel: voor kinderen én voor hun ouders. En dat kan vragen oproepen bij ouders. Veel ouders vinden het prettig om met andere ouders hierover te praten. Jij ook? Misschien is de cursus Omgaan met pubers dan iets voor jou.

Wat leer je tijdens de cursus?

In zes bijeenkomsten van twee uur ga je met een cursusleider en andere ouders aan de slag. Je krijgt informatie over de ontwikkeling van je puber en handige opvoedtips. Tijdens de bijeenkomsten oefenen ouders met die opvoedtips, wisselen zij ervaringen uit en kijken ze naar filmpjes. Iedere week is er een thuisopdracht, om de informatie uit de cursus thuis toe te passen. Ook krijg je elke week een folder met informatie over het onderwerp van die week. Het uitgangspunt van de cursus is dat iedereen respect heeft voor de verschillende manieren van opvoeden.

Bijeenkomsten

De bijeenkomst wordt een aantal keren per jaar gegeven en bestaat uit 6 avonden. De cursus wordt door twee jeugdverpleegkundigen gegeven. Deze jeugdverpleegkundigen hebben bijna dagelijks spreekuren op scholen in de regio. Zij weten dus veel over pubers en wat hen bezighoudt.

Voor wie is deze cursus?

Ouders van 12- tot en met 16-jarigen die vragen hebben over of problemen hebben bij de opvoeding van hun puber(s), woonachtig in de volgende gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, OverBetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Dit heeft te maken met de financiering van de cursus. 

Ouder met puber

Het alternatief op de bijeenkomst

Omdat bijeenkomsten tijdelijk niet toegestaan waren door de Corona maatregelen, hebben we een alternatief aanbod gemaakt, namelijk een film die aansluit bij les 1 van de cursus. Ondanks dat we weer bij elkaar mogen komen, is de film nog steeds een goed alternatief; bijvoorbeeld vanwege de wachtlijst is voor deze cursus.

Waar gaat de film over?

De film gaat over de normale puberteitsontwikkeling, wat is normaal, hoe komt dat en hoe ga je daarmee om als ouder(s). Hiermee hopen we je wat handvatten, tips en uitleg te geven over waarom pubers doen zoals ze doen.

Film pubers online bijeenkomst

Film en napraten

De film duurt ongeveer 45 minuten en wordt gepresenteerd door twee jeugdverpleegkundigen die ook de cursus geven. Bij de film horen ook (online) napraatsessies, maar deze zijn niet verplicht. 

Ben je geïnteresseerd in dit alternatief op de persoonlijke bijeenkomsten? Laat het ons weten via: secretariaatJGZ@vggm.nl