Vaccinatiehulp uit verwachte hoek: ook ambulancechauffeur Peter helpt met prikken

Als GGD staan we voor een grote vaccinatie-uitdaging. De komende maanden worden er miljoenen prikken gezet. Dat vraagt veel van ons als organisatie. Daarom is iedereen die ‘een prikje kan komen helpen’ zeker welkom. 

Gelukkig krijgen we al volop hulp van GGD- en VGGM-collega’s. Bijvoorbeeld van ambulancechauffeur Peter Tuinier. Naast zijn chauffeurswerk vaccineert hij een dag in de week in Ede. Ook verzorgt hij samen met drie andere collega’s vaccinatie-masterclasses. Peter: “Voordat ik mocht prikken, moest ik eerst zelf de masterclass doen.”

Vaccineren is leuk

Peter: “Het vaccineren is een leuke aanvulling op mijn ambulancewerk. Je bent in een andere setting, leert nieuwe mensen kennen en helpt actief bij het bestrijden van corona. Ook ik begin behoorlijk coronamoe te worden. Hoe fijn is het dan om nu met iedere prik het virus een tik te geven?”

“Bij het vaccineren doe ik twee verschillende dingen. Ik zet de vaccinatie of ik bereid de vaccinatie voor. Bij het voorbereiden is het optrekken van het vaccin het belangrijkste. Zeker bij het Pfizer-vaccin komt dat zeer nauwkeurig. Dat moet je jezelf even goed aanleren. Een mooie extra werkstimulans is de dankbaarheid van de mensen. Dat geeft een goed gevoel.”

Ambulancechauffeur Peter Tuinier

Collega’s beter leren kennen

Peter: “Bij iedereen die vaccineert, heerst het gevoel: we doen het samen. Er is een positieve vibe die aanstekelijk is. Verder werk ik samen met collega’s, die ik anders niet zo snel zou ontmoeten. Dat geeft een nieuwe dynamiek en is heel leerzaam. Ik werk nu samen met bijvoorbeeld een jeugdverpleegkundige en iemand van het consultatiebureau.”

“Extra mooi en fijn: we krijgen volop hulp van mensen van buitenaf. Zoals van oud-huisartsen, ander zorgpersoneel en veel zorgstudenten. Mooi voorbeeld is de hulp van voormalig huisarts Anton Maes. De mix van eigen mensen en mensen van buitenaf werkt goed. We versterken elkaar echt en leren van elkaar.”

Masterclass volgen

Peter gaat verder: “Iedereen die gaat vaccineren, volgt eerst een masterclass. Deze duurt een goed uur en geven we op de brandweerkazerne in Ede. Naast het zetten van de vaccinatie, is er volop aandacht voor het voorbereiden van het vaccin. Ook besteden we aandacht aan de verschillende soorten vaccins en hoe het er op de vaccinatielocaties aan toegaat. Ik geef deze masterclasses met drie collega’s. Je kennis overdragen voelt waardevol.”