Waar liggen jouw roots: Anton Maes

Een belangrijke stap in de strijd tegen corona is vaccineren. Bij de GGD Gelderland-Midden is het Team coronabestrijding hier volop mee bezig. Hiervoor hebben we veel nieuwe collega’s aangenomen. Nieuwe medewerkers die eerst iets anders deden, zoals Anton Maes (67 jaar oud). Als voormalig huisarts is vaccineren hem op het lijf geschreven.

Op Papendal zijn al de nodige prikken gezet, ook door Anton. Hij was tot 2016 huisarts in Dieren en springt nu bij met vaccineren. "Ik heb 31 jaar lang griepprikken gezet, dus dit lukt ook wel. Toch heb ik eerst opnieuw mijn ‘prikdiploma’ gehaald."

Wat deed je voor de coronacrisis?

"Ruim dertig jaar lang heb ik mijn eigen huisartsenpraktijk gehad. Hier ben ik vier jaar geleden mee gestopt. Naast meer van mijn vrije tijd genieten, ben ik docent praktijkmanagement. Waarbij ik praktijkmanagers van huisartsen opleid over nieuwe wetgeving, bekostiging en contracten met zorgverzekeraars."

"Ik volg het werkveld nog op de voet en blog hierover op mijn site zorgenstelsel.nl. Nu ik vaccineer, lever ik een actieve bijdrage aan de bestrijding. Zo help ik andere mensen en kan ook ik straks mijn eigen 'gewone leven' weer oppakken."

Wat doe je bij de GGD?

"Ik bereid vaccinaties voor en ik zet ze. Erg leuk om te doen. Ik zie iedere paar minuten een ander persoon die om een andere benadering vraagt. Deze afwisseling vind ik leuk. Daarnaast is de onderlinge en relaxte sfeer met collega’s prettig. Ik heb zelf de GGD benaderd met mijn 'prikaanbod'. Ik dacht: ik heb wat tijd over en kan vaccineren: een win-winsituatie."

"Ik mocht aan de slag. Wel moest ik even mijn 'prikdiploma' halen. Via een e-learning en wat priklessen heb ik mijn kennis opgevijzeld. Het meeste kende ik al. Deze vaccinatie zet je op dezelfde plek als de griepspuit, dus het vaccineren gaat wel goed."

Welke talenten komen van pas?

"Naast mijn 'prikervaring', mijn omgang met mensen. Je moet weten wanneer je een grapje kan maken, of wanneer iemand angstig of juist droevig is. Zoals bij een mevrouw waarvan de partner aan corona is overleden."

"Een zorgmedewerker komt al met de armen opgestroopt aanzetten, terwijl een dame van 90 jaar eerst drie lagen kleden moet opstrijken. Daar moet je op voorbereid zijn. We vaccineren nu nog vooral ouderen. Die zijn extreem dankbaar, merk ik. Dit is een heel ander beeld, dan er in de media heerst."

Wat blijft je bij aan het werk bij de GGD?

"Dat mensen dankbaar zijn voor de inenting. En dat ik een bijdrage lever aan de bestrijding van corona. Mijn contract loopt tot mei. Ik hoop dat dan alle mensen boven de 55 zijn gevaccineerd. Dan kunnen we weer langzaamaan terug naar ons normale leven. Dat is voor nu het belangrijkste."

Wat ga je doen als corona onder controle is?

"Natuurlijk blijf ik lesgeven en schrijven. Daar kom ik nu minder aan toe. Maar ik maak volop aantekeningen, ik ga er straks zeker nog over schrijven. Verder wil ik weer gaan reizen. Eerst in Nederland en Europa en daarna snel verder weg. De eerste grote reis? Naar mijn zoon die in Mexico woont. Die heb ik al lang niet meer gezien."

Anton Maes