Herhaalprik

Herhaalprik bij GGD Gelderland-Midden

Ben je 12 jaar of ouder en heb je de basisserie tegen corona gehad? Je kunt een herhaalprik met vernieuwde coronavaccins krijgen.

Daarvoor kun je zonder afspraak terecht bij een vaccinatielocatie van de GGD in je eigen omgeving. Scrol door en ontdek het belang van de herhaalprik. 

Let op: alleen de herhaalprik is zonder afspraak. Maak voor de basisserie, Janssen en Novavax eerst telefonisch een afspraak.

Herhaalprik binnenkomst priklocatie regio Gelderland-Midden
Man en vrouw lopen vaccinatielocatie Presikhaaf Kermisland binnen

Heb ik een herhaalprik nodig?

Het coronavirus kan in de winter opleven. Door de herhaalprik te halen help je mee om een opleving van het virus af te remmen. 

  • De herhaalprik tegen corona helpt voorkomen dat de zorg het te druk krijgt
  • Helpt om sportscholen, horeca en bedrijven open te houden, omdat mensen minder ziek worden
  • Geeft bescherming tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden door corona

Wanneer krijg ik de herhaalprik?

Iedereen vanaf 12 jaar kan zonder afspraak langskomen voor de herhaalprik tegen corona. Voorwaarde is wel dat je laatste coronavaccinatie of -besmetting minimaal 3 maanden geleden is. En dat je de basisserie hebt afgerond. Deze basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van Pfizer, Moderna of Novavax óf uit 1 prik met Janssen.

Hoger risico

Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt geweest. Zij kregen een persoonlijke uitnodiging om de herhaalprik te halen op een GGD-locatie. 

Mensen met een hoger risico zijn:

  • Mensen vanaf 60 jaar
  • Mensen van 12 jaar tot en met 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen
  • Bewoners van zorginstellingen
  • Mensen met het syndroom van Down

Mensen van 12 tot en met 59 jaar uit de griepprikgroep zijn door hun huisarts uitgenodigd voor de herhaalprik. Ook zorgmedewerkers met patiëntencontact zijn door hun werkgever uitgenodigd.

Bijwerkingen na je coronavaccinatie

Bijwerkingen na een coronavaccinatie kunnen voorkomen. Wil je er meer over weten? Bekijk de (milde) bijwerkingen van een coronavaccinatie.

Dit zijn de regionale GGD-vaccinatielocaties

GGD Gelderland-Midden heeft een aantal grote vaccinatielocaties in de regio. Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn voor een locatiebezoek. Daarbij helpen wij je graag op weg! Klik op de locatie voor de openingstijden, het adres, het parkeeraanbod en nog veel meer handige praktische tips. 

testlocaties en vaccinatielocaties in Gelderland Midden

GGD-vaccinatielocaties voor de herhaalprik in Gelderland-Midden. 

Dichtbij met pop-up locaties

Naast de grote vaccinatielocaties komen we naar je toe met kleinere locaties. Zodat inwoners in hun eigen gemeente ook de mogelijkheid hebben om dichtbij een herhaalprik tegen corona te halen. Op alle locaties kun je zowel met als zonder afspraak terecht. Benieuwd wanneer we bij jou in de buurt zijn?

Liever vaccineren op afspraak? Maak online een afspraak.

Wat is waar over corona en wat niet?

Waarom heb je wéér een prik nodig tegen corona? Heeft vaccineren invloed op je vruchtbaarheid of menstruatie? Er zijn veel vragen over corona en vaccineren. Vragen die je zelf misschien ook hebt en die je laten twijfelen. Op zoek naar betrouwbare info zie je op internet soms de vreemdste verhalen. Doe de corona factcheck en ontdek wat waar is.

Ik zou geen besmetting door willen maken zónder de bescherming van een vaccin

Lees de weblog van hoogleraar Jacques van Dongen

Veelgestelde vragen over de herhaalprik

1. Waarom krijg ik niet het nieuwste vaccin?

De GGD gebruikt de vernieuwde coronavaccins van Pfizer en Moderna. Deze vaccins zijn aangepast aan de omikronvariant. Zowel Moderna als Pfizer hebben een vernieuwd vaccin ontwikkeld tegen de BA.1-variant van omikron.

Pfizer heeft ook een vaccin ontwikkeld tegen de BA.4/5-variant van omikron. Dat vaccin is later goedgekeurd.

In Nederland besluiten het ministerie van VWS en het RIVM over de samenstelling en de verdeling van de coronavaccins. De GGD heeft de uitvoerende taak om te vaccineren.

Zowel het ministerie van VWS als het RIVM stellen dat het vaccin tegen omikron BA.1 ook uitstekend beschermt tegen de BA.4/5-variant. De onderlinge verschillen tussen de omikronvarianten zijn zó klein, dat er geen verschil is in de verwachte effectiviteit van de twee vaccins.

Meer weten? Klinisch beoordelaar Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) praat je bij. Lees de CBG Q&A.

2. Zijn de vernieuwde vaccins wel veilig? 

Experts maken zich weinig zorgen, omdat de nieuwe vaccins op dezelfde manier werken als de eerdere vaccins. Het enige verschil is dat er twee verschillende mRNA-codes in het vaccin zitten. De vaccins zijn getest op honderden proefpersonen. Zij hadden dezelfde soort bijwerkingen die van eerdere coronavaccinaties bekend zijn. Denk aan een beetje koorts, een zere arm en vermoeidheid. Deze klachten gingen allemaal snel voorbij.

3. Kan ik een herhaalprik nemen als ik zwanger ben?

Ja, ook als je zwanger bent, kun je de herhaalprik krijgen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek door corona. Dat kan gevolgen hebben voor jou en voor je kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA-vaccins veilig zijn bevonden en wordt de herhaalprik zelfs aangeraden!

4. Ik heb 1 prik gehad en daarna corona; mag ik de herhaalprik?

Alleen wanneer je coronavaccinatie met Janssen was.

Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona kreeg, heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee is je basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. 

Heb je eerst corona gehad en daarna 1 prik, dan heb je de basisserie afgerond. Je kunt vanaf 3 maanden na je laatste coronavaccinatie of -besmetting een herhaalprik halen. 

5. Moet ik 3 maanden na de herhaalprik er weer eentje halen?

Nee, dat is niet nodig. Deskundigen van het RIVM en de GGD komen elke twee weken bij elkaar om goed te letten op de ontwikkelingen van het coronavirus. De deskundigen geven informatie over de corona-ontwikkelingen.

Zo nodig komt een OMT-V bij elkaar om over een nieuwe vaccinatieronde te adviseren. Dat is nu niet nodig. Daarom kun je bij de GGD na 3 maanden geen nieuwe herhaalprik halen.

Meer weten?

Stel dichtbij je vraag over de herhaalprik

Goed om te weten! Voor coronavragen kun je langskomen bij een informatieteam van GGD Gelderland-Midden bij jou in de buurt. De GGD gaat elke week naar verschillende wijken en dorpskernen in gemeenten als Arnhem, Barneveld, Ede en Wageningen. Inwoners kunnen dan vragen stellen aan deskundige GGD-medewerkers. Bijvoorbeeld over het belang van de herhaalprik, testen én hygiënemaatregelen. 

Vind het informatiepunt in jouw buurt

Stel je vragen over corona in de buurt bij het GGD-informatieteam

Met informatieteams staat GGD Gelderland-Midden in winkelcentra, bij weekmarkten en op dorpspleinen dichtbij klaar voor al je coronavragen.