Met extra liefde 1.100 mensen thuis boosteren

Er zijn in Gelderland-Midden meer dan 1.100 inwoners die hun booster om fysieke of psychische redenen niet kunnen krijgen op GGD-vaccinatielocaties. Natuurlijk staan we ook voor deze kwetsbare mensen klaar. Met mobiele teams boosteren we niet-mobiele thuiswonenden. Arts Joop en administratiekracht Tresita vormen samen zo’n team: “De mensen zijn zo dankbaar!”

Om kwetsbare inwoners te boosteren, gaan een verpleegkundige of arts met een administratiekracht in duo's op stap. Ze boosteren in een klein team, bij mensen thuis en nemen minimaal een kwartier de tijd voor een gevaccineerde. Dat gaat er dus heel anders aan toe dan bijvoorbeeld op de XL-priklocatie in Duiven.

“Het is heel anders prikken”, beaamt Joop. De gepensioneerde bedrijfsarts van 67 helpt sinds de zomer mee in de regionale coronabestrijding. Hij heeft ervaring op grote priklocaties, bij prikbussen en bij mensen thuis. “Massaal vaccineren is zeker nodig. Het is een militaire operatie om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te prikken. Maar niet voor iedereen werken grote locaties. Met onze mobiele teams halen we opnieuw drempels weg. Net als eerder met de prikbussen.”

Boosteren met ‘opa Jopie’

Samen met Tresita (27) zit Joop in een mobiel team. “We kennen elkaar al van het vaccineren op de prikbus”, zegt Tresita. “Op de bus prikte Joop en deed ik de administratie, zoals ik ook doe op de priklocaties. Samenwerken met Joop is top. Ik noem hem ‘opa Jopie’. Soms maken we heftige zaken mee. Bijvoorbeeld wanneer zich tijdens een bezoek opeens een medische situatie voordoet. Zonder medische achtergrond kun je best schrikken, dan is het fijn dat er een arts aanwezig is.”

Andersom helpt Tresita Joop ook. “Als administratieve kracht regelen we alle rompslomp om het prikken heen”, vertelt Tresita. “We zorgen dat alles juist in het systeem staat, checken de gezondheidsverklaring en staan klaar om vragen te beantwoorden.”

Met mobiele teams boosteren we niet-mobiele thuiswonenden en mensen in zorginstellingen. “Hetzelfde werk, maar bij de mensen thuis zie je meer verdriet en eenzaamheid”, zegt Tresita. “Ik vind het wel eens lastig om na een dag alles te verwerken. Er wordt best veel geklaagd over de lockdown. Ik ben er natuurlijk ook klaar mee. Máár deze groep mensen kan niet eens naar een priklocatie toekomen. Waarom zou ik dan mopperen? Mensen thuis de booster geven is enorm dankbaar.”

Tresita en 'opa Jopie' geven mensen die niet mobiel zijn thuis een boosterprik. Foto: Debby Vermeer

Dankbaarheid achter de voordeur

“De mensen zijn inderdaad zo dankbaar”, vervolgt Joop. “We zien soms schrijnende zaken. Zoals iemand die door de ziekte van zijn partner zelf ook aan huis gekluisterd zit. En binnenkort worden ze ook nog eens uit elkaar gehaald. Dan is het mooi dat we even de tijd hebben. In het kwartier na de prik doen we meer dan alleen op de mensen letten. We zijn een luisterend oor, praten over de foto’s van kinderen en puzzelen mee. Deze mensen komen niet zo vaak uit hun woning. Voor hen is contact heel fijn. Achter de voordeur straalt de dankbaarheid van de gezichten af.”

“Van Angeren tot Gendt en van Duiven tot Arnhem: tijdens een dienst boosteren we met z’n tweeën zo’n 15 kwetsbare mensen thuis”, vertelt Joop. “Behalve bij mensen thuis gaan mobiele teams ook naar zorginstellingen. We boosteren dan bij 3 à 4 instellingen op een dag. Dat doen we niet in duo’s, maar met een groepje van 4 à 5 collega’s.”

Dichtbij vaccineren met liefde

Tresita en Joop geloven in de kracht van dichtbij vaccineren voor een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. “Op de prikbus zagen we al dat het werkt. Van Renkum tot aan Westervoort: in een wijk prikten we 200 mensen per dag in de bus. Een gehandicapt kind dat 200 meter van de prikbuslocatie woont, prikten we thuis direct mee. Zo haal je drempels weg en bereik je mensen sneller. Fijnmazig vaccineren is nodig om zoveel mogelijk mensen te bereiken. We blijven dat met liefde doen.”