Meer risico op mazelen

In Europa komt steeds meer mazelen voor. Ook in Nederland steekt de ziekte de kop op. Afgelopen week was er een uitbraak rond Eindhoven onder kinderen die niet zijn gevaccineerd. Bij mazelen is een vaccinatiegraad van minstens 95% nodig om uitbraken te voorkomen. In Gelderland-Midden was de vaccinatiegraad vorig jaar 82,9%. Dit maakt het risico op een uitbraak in de regio groter. 

In de regio Eindhoven is er een kleine uitbraak van mazelen onder kinderen die niet zijn gevaccineerd. Er zijn nog geen meldingen van mazelen in onze regio. Er is daarom geen reden voor ongerustheid of extra maatregelen. Het is wel belangrijk om alert te blijven.

Wat is mazelen?

Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. Het verspreidt zich makkelijk via druppeltjes in de lucht. De ziekte begint plotseling met klachten als koorts, hoesten, niezen, ontstoken ogen en later vlekjes op de huid. Soms worden mensen ernstiger ziek van mazelen met bijvoorbeeld long- of hersenontsteking. Dit gebeurt vooral bij jonge kinderen en zwangeren die niet gevaccineerd zijn en mensen met een immuunstoornis.

Kind met mazelen

Wat doet de GGD bij mazelen?

Als een arts mazelen vaststelt in de regio, wordt de GGD meteen op de hoogte gebracht. Het team infectieziektebestrijding  start dan direct een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding te voorkomen. We nemen contact op om de bron en de besmettelijke periode te achterhalen. Ook onderzoeken we waar de patiënt is geweest. Op deze plekken (bijvoorbeeld school, sportclub en kinderopvang) informeren wij de contacten. We geven voorlichting over maatregelen die genomen moeten worden en over wat je kunt doen om je te beschermen tegen mazelen. 

Hoe kun je mazelen voorkomen?

Als je kind niet gevaccineerd is, is het het beste om dit alsnog te doen. Het BMR (Bof-Mazelen-Rode hond)-vaccin wordt door de Jeugdgezondheidzorg aan alle kinderen aangeboden op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Er is nu géén reden om kinderen eerder dan 14 maanden te vaccineren. 

Algemene hygiënemaatregelen zoals handen wassen en hoesten in de elleboog helpen ook om infecties te voorkomen.

Heeft je kind de BMR-vaccinatie niet gehad?

Tot 18 jaar is deze gratis in te halen. Je kunt contact opnemen met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor een afspraak via telefoonnummer 088 355 6000.

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je de BMR-prik alsnog halen?

Dat kan bij ons team reizigersadvisering. Er zijn wel kosten aan verbonden. Neem contact op met het team via 088 355 5100

 

Wil je meer weten? 

Kijk op de volgende websites voor betrouwbare informatie:

Meer informatie of vragen?

  • Voor vragen over kindervaccinaties (tot 18 jaar): Jeugdgezondheidszorg via telefoonnummer 088 – 355 6000
  • Voor vragen over mazelen of andere infectieziekten: 0800 8446 000 en vraag naar het meldpunt infectieziekten. Of stuur je vraag naar: infectieziekten@vggm.nl

Bel je huisarts alleen als je medische hulp nodig hebt.