Afspraken bij de JGZ in coronatijd

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) behoort tot de medische contactberoepen. Dit betekent dat ons werk en afspraken zo veel mogelijk doorgaan. 
Hieronder vind je wat aandachtspunten met betrekking tot afspraken bij de JGZ in relatie tot Corona.
(bijgewerkt januari 2023).

Alle gemaakte afspraken gaan in principe door

 • Dit geldt voor de afspraken op het consultatiebureau, voor de afspraken op school en voor afspraken op een andere locatie. 
  Dit kan bijvoorbeeld zijn op een eigen locatie van de GGD of in een gezondheidscentrum.
 • In alle gevallen geldt: als de afspraak toch niet doorgaat, bijvoorbeeld omdat de medewerker ziek is, nemen wij van te voren contact op. Soms hebben we dan contact door te bellen of te beeldbellen. 

Maatregelen corona

 • Bij alle afspraken houden we ons aan de regels en adviezen van de overheid. Als die regels veranderen kunnen ook onze regels veranderen.
 • Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht, maar mag wel.
  Verkouden medewerkers zullen soms wel een mondkapje dragen.
 • Hoewel de 1.5. meter afstand niet meer verplicht is, blijft het advies om daar waar dat kan onderling afstand te bewaren. Hiermee proberen we ook andere besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Dit geldt voor jou en je kind, maar ook voor onze medewerkers.
 • Vanwege die onderlinge afstand proberen we drukte op de locaties zo veel mogelijk te voorkomen. Kom niet met meer mensen naar de afspraak, dan voor jou nodig is. Jonge kinderen mogen natuurlijk meekomen naar de afspraak van broertje of zusje.
 • Neem voor jonge kinderen zelf wat speelgoedjes mee. Dit in verband met de hygiëne.

Wanneer mag je niet naar de afspraak komen?

 • Bij klachten die kunnen passen bij Corona (neusverkouden, hoesten, keelpijn, verhoging, koorts, plotseling verlies van geur of smaak) vragen we je om niet naar de afspraak te komen, of eerst een zelftest te doen. Dit geldt voor ouders en kinderen ouder dan 4 jaar. 
  Bij een negatieve test kun je naar de afspraak komen. Kom niet bij zware klachten (benauwd, erg hoesten, koorts), ook niet als de zelftest negatief is. 
 • Voor kinderen onder de 4 jaar geldt het volgende:
  Zij mogen wel naar het consultatiebureau komen als ze alleen neusverkouden zijn, zo nu en dan hoesten of bekende luchtwegklachten hebben (bijv. astma)
  Als kinderen koorts hebben, veel hoesten of benauwd zijn mogen ze niet komen.
 • Wees voorzichtig als iemand in het gezin klachten heeft die kunnen passen bij Corona
  Doe eerst een (zelf)test voordat je naar de afspraak komt. Als je zelf geen klachten hebt en de test is negatief kun je naar de afspraak komen. 
  Lees de regels van de overheid over het wel of niet thuisblijven bij besmette huisgenoten.
 • Kinderen en jongeren onder de 18 jaar hoeven niet thuis te blijven van school of opvang als zijzelf geen klachten hebben. Bij klachten moet het kind wel thuis blijven of eerst een zelftest doen. Bij een negatieve test mag het kind naar school of opvang.

Op de website van het RIVM vind je de laatste informatie over neusverkouden kinderen.

Kijk op de site van de Rijksoverheid voor actuele informatie over quarantaine