Einde testen op corona nabij en geen vaccinatieronde in het voorjaar

Het coronavirus heeft in Nederland een endemische fase bereikt. De gevolgen van een coronabesmetting zijn afgenomen. Doordat bijna alle mensen afweer hebben opgebouwd tegen het coronavirus. Door vaccinatie en/of een doorgemaakte besmetting. En doordat de huidige omikronvarianten minder ziek maken.

Daarom heeft minister Kuipers van VWS vrijdagmiddag 10 maart besloten dat de GGD na 17 maart stopt met het afnemen van coronatesten. Ook bij vaccineren volgt de minister het advies van het OMT: een nieuwe vaccinatieronde in het voorjaar is niet nodig.

Testen en isolatie vervalt 

Na 17 maart sluit de laatste testlocatie in onze regio - aan de President Kennedylaan in Velp - de deuren. Ook het doen van een zelftest en het isolatieadvies vervalt. Het blijft mogelijk om uitslagen van testen gedaan bij de GGD in te zien op coronatest.nl.  

Geen nieuwe vaccinatieronde 

Er komt geen nieuwe vaccinatieronde voor de herhaalprik. Alleen mensen met een medisch hoog risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist, kunnen een extra herhaalprik krijgen bij de GGD. Voor mensen die nog onvoldoende zijn beschermd tegen het coronavirus, blijft het op beperkte schaal mogelijk om de vaccinaties uit de basisserie en de herhaalprik te halen bij de GGD. Iedereen die na 18 september 2022 nog geen herhaalprik tegen corona heeft gehaald, kan de prik alsnog halen.

GGD-directeur Henk Bril: 'Grote bijdrage'

"Ik ben blij dat we nu op dit punt zijn aangekomen", zegt GGD-directeur Henk Bril. "GGD Gelderland-Midden heeft de afgelopen drie jaar een grote bijdrage geleverd aan het bestrijden van de coronapandemie in de regio. Mede dankzij het vele testen, traceren, vaccineren en onze preventie activiteiten kunnen we nu de laatste maatregelen loslaten."

Meer weten?

Binnenkort wordt informatie over corona op deze GGD-website geactualiseerd. Nu al wat meer over dit nieuws weten? Bekijk het nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland.  

Einde testen op corona nabij en geen vaccinatieronde in het voorjaar