Coronaprik voor jonge kinderen met een medisch hoog risico

Heb je een kind van 6 maanden tot en met 4 jaar? En heeft je kind een medische aandoening die de kans verhoogt op ernstig ziek worden door corona? Bijvoorbeeld een ernstige ziekte aan de longen, het hart of een afweerprobleem. Op advies van de Gezondheidsraad kan je kind een coronaprik bij de GGD krijgen.

Kinderarts stuurt de uitnodiging

In de loop van januari 2023 ontvangen kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar met een ernstige medische aandoening een uitnodigingsbrief van de kinderarts. Een prikafspraak maken kan alleen door te bellen naar het telefoonnummer in de brief. Zelf ga je altijd mee naar de afspraak van je kind. We vaccineren kinderen met een medisch hoog risico op een speciale GGD-locatie.

Kinderdosering met vaccin Pfizer

Je kind krijgt 3 prikken met een kinderdosis van het Pfizer-vaccin. Dat vaccin is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Tussen de 1ste en 2e prik zit minimaal 3 weken. Minstens 8 weken na de 2e prik krijgt je kind de 3e en laatste prik. Krijgt je kind ook een andere vaccinatie? Laat tussen de coronaprik en deze vaccinatie 2 weken zitten.

Dijbeen of bovenarm als prikplek

Een kind tussen de 6 maanden en 1 jaar krijgt de coronaprik in het dijbeen. Een kind van 1 tot en met 4 jaar krijgt de prik in het dijbeen of de bovenarm.

Bescherming tegen ziekenhuisopname

Met een coronaprik is de kans kleiner dat je kind ernstig ziek wordt door corona. Ook daalt de kans dat je kind door corona naar het ziekenhuis moet. 

Kind zonder ernstige medische aandoening

Heb je een kind in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar zonder ernstige medische aandoening? Een vaccinatie tegen corona is dan niet nodig. De Gezondheidsraad laat weten dat het risico laag is dat je kind ernstig ziek wordt door corona.

Meer over kinderen en vaccineren

Wat zijn de bijwerkingen die je kind kan krijgen na een coronavaccinatie? Krijgen kinderen van 5 tot 12 jaar een vaccinatie tegen corona? En wat kun je doen om prikangst bij je kind te verminderen? Klik voor de antwoorden: