Deze site maakt gebruik van cookies.
Prikangst
Je prikangst overwinnen? Angst voor prikken wordt enorm onderschat. 1 op de 3 Nederlanders is bang voor prikken, vaccinaties en bloedafname. GGD Gelderland-Midden zet zich elke dag in om mensen met prikangst te helpen. Lees wat je zelf kunt doen als je vaccineren spannend vindt, máár toch die prik wilt.
Wat doet prikangst met je lichaam?
Prikangst is niet fijn om te ervaren. Kijk maar eens naar deze kenmerken van prikangst:
Hoe uit prikangst zich?
- Snellere ademhaling of hyperventilatie
- Snellere hartslag of druk op de borst
- Bibberen, zweten, witjes of misselijk zijn
- Duizelig zijn, prikkelingen, droge mond
- Verstijving, niet meer helder denken
- Gevoel van onrust of flauw vallen
Tips om je prikangst te overwinnen
- Geef je lichaam genoeg energie. Rust goed uit voor de prik. En zorg ervoor dat je genoeg hebt gegeten en gedronken
- Laat bij binnenkomst van de locatie direct weten dat je prikangst hebt. Wees niet te verlegen of trots. Medewerkers weten dat veel mensen de prik niet fijn vinden, maar ze kunnen niet raden dat je bang bent. Een prikker is erop getraind om je extra zorg en aandacht te geven
- Neem iemand mee die je vertrouwt
- Neem een koptelefoon mee en luister naar je favoriete muziek
- Ontspanning helpt. Laat je schouders bewust zakken om je arm te ontspannen
- Let goed op je ademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond. Je merkt dan dat de prik minder pijn doet en sneller gaat
- Zet je favoriete muziek op. Of aai hulphond Dimple
- Kijk niet naar je arm bij het prikken
- Het lastige moment is achter de rug! Beloon jezelf met iets dat je blij maakt
- Ga je overwinning vieren. Plan na je vaccinatie of bloedafname een lunch met een vriend of vriendin
- Geef jezelf een schouderklopje. Het is je gelukt! Je prikangst neemt trouwens af als je vaker een prik krijgt. De volgende keer gaat het nog wat makkelijker
Wist je dat je hersenen alarm slaan bij prikangst? Zodra je een naald ziet, zien je hersenen iets gevaarlijks. Als reactie maakt je lichaam een stresshormoon aan. Daardoor krijg je een onveilig en onrustig gevoel. Dat uit zich bijvoorbeeld in zweethanden en de bibbers krijgen. Maar ook in een snellere harstslag en ademhaling. Het gevolg? Nog meer stresshormonen. Je lichaam ziet de naald nu echt als iets gevaarlijks.
Prikangst-uurtje
Soms heeft GGD Gelderland-Midden speciale prikangst-uurtjes. Op dit moment is er geen prikangst-uurtje beschikbaar. De prikangst-uurtjes zijn fijn voor wie prikangst heeft en tóch een coronavaccinatie wil. Onze ervaren medewerkers nemen alle tijd voor je, zodat je je nog meer op je gemakt voelt. Zo stellen we je nog meer op je gemak:
- We helpen je op een rustige plek
- Er is de mogelijkheid om te liggen
- Je mag een vertrouwde begeleider meenemen
- We geven je extra adviezen en ontspanningsoefeningen
- Regelmatig is hond Dimple er om je gerust te stellen
Prikangst hulphond
Geregeld hebben we een speciale gast bij de prikangst-uurtjes: hulphond Dimple!
Bij en rondom het prikken komt Dimple bij je zitten. Je mag hem aaien en zelfs een hondenkoekje geven. Dimple vindt het helemaal geweldig en stelt je graag op je gemak. Een mooie win-winsituatie als Dimple je vaccinatie fijner maakt.
Hoe Dimple je helpt? Samen met een medewerker vangt onze hond je op. Je mag hem dan lekker aaien en een eindje met Dimple wandelen. Die afleiding werkt in de praktijk heel goed. Voel je je daarna nog angstig? Knuffel voor meer ontspanning dan nog eens even met de hond.
Mensen met prikangst geven aan dat hond Dimple echt helpt. Zonder onze hulphond hadden ze misschien geen vaccinatie tegen corona genomen.
Dimple's superkrachten zien? Bekijk de video over onze speciale prikangst hulphond
Prikangst-uurtjes een succes: 'Heb ik hier nu zo tegenop gezien?'
Marit is ooit een keer flauwgevallen bij een prik. Daardoor was ze nu angstig. "Hij zit erin", zegt Marit zachtjes. "Ik ben het nog even aan het verwerken, hoor. Het ging vlot. Dat wilde ik ook. Die meneer stelde me op mijn gemak." Lees de ervaringen met de prikangst-uurtjes
Meer betrouwbare corona-informatie
Online staat nog meer betrouwbare corona-informatie voor je klaar bij: