Coronatest aanvragen

Blijf thuis bij verkoudheids- of coronaklachten. Maak direct een afspraak om je te laten testen. We testen je gratis bij een GGD-testlocatie bij jou in de buurt. Zo voorkomen we dat het virus verder verspreidt en beschermen we elkaar.

Testafspraak maken

0800 1202Gratis, houd je BSN-nummer bij de hand
Coronatest.nlOnline testafspraak maken met je DigiD

Afspraak maken 

Houd je BSN bij de hand. Dat heb je nodig om een afspraak te maken. Wij zijn telefonisch 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Het nummer is 0800 1202. 

Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen testen met prioriteit. Deze groep belt voor een versnelde testafspraak naar 0800 8101. Dat nummer is 7 dagen per week van 07.30 tot 20.00 uur bereikbaar. 

Wanneer zelftest doen?

Bij coronaklachten mag je soms ook een zelftest doen. Zoals bij milde klachten. Een zelftest mag ook als je zelf niet kwetsbaar bent en niet in contact komt met kwetsbaren. Liever een GGD-test? Dat kan altijd!

Wanneer een coronatest?

Doe een test als je corona- of verkoudheidsklachten hebt. Laat je ook testen als je geen klachten hebt, maar wel in contact bent geweest met iemand die corona heeft. De test toont alleen aan of je op het moment van afnemen het coronavirus hebt. Dit zijn bekende coronaklachten: 

  • Neusverkouden of loopneus 
  • Hoesten en niezen
  • Keelpijn
  • Koorts of verhoging
  • Reuk en of smaakverlies
  • Diarree
  • Spierpijn

De test

Voor het testen gebruiken we een wattenstaafje. We nemen keel- en/of neusslijm af. Een GGD-medewerker gaat met het staafje in je keel en/of neus. Het slijm sturen we naar het laboratorium. 

In het laboratorium kijken onderzoekers of je besmet bent met corona. De GGD test standaard met een PCR-test. De uitslag van de test vind je online of wordt doorgebeld. Houd daarom je telefoon in de gaten. Bij een positieve test word je altijd gebeld door een GGD-medewerker. Ook voor bron- en contactonderzoek

Hoe gaat een coronatest?