Corona op mijn school

Ook op scholen is het coronavirus aanwezig. Dat zorgt voor verschillende vragen. Op deze pagina vind je als ouder of leerling alle informatie. Speciaal voor de basisschool en middelbare school.

In Gelderland-Midden werken we hard om het onderwijs veilig te houden. Hiervoor hebben wij ons eigen scholenteam. In het team zitten gespecialiseerde medewerkers die scholen bijstaan met raad en daad. Momenteel is het te druk bij  bron- en contactonderzoek om alle positief geteste leerlingen en medewerkers op de hoogte te stellen. De scholen kunnen wel contact opnemen met de GGD voor advies. 

Basisonderwijs: wanneer wel naar school

Kinderen op de bassischool lopen een beperkt risico op een coronabesmetting of het verspreiden van het virus. Kinderen met corona- en/of verkoudheidsklachten kunnen zich laten testen bij de GGD. Maar dit is niet altijd nodig. Hier staat wanneer testen wel wordt aangeraden.

Kinderen mogen wel naar de basisschool als ze milde klachten hebben. Heeft je kind naast verkoudheidsklachten ook koorts, benauwdheid en/of hoesten? Dan blijft hij thuis en laat zich testen. Is je kind in contact geweest met iemand met corona? Dan blijft hij ook thuis bij milde klachten. Heeft je kind een quarantaineadvies van de GGD? Ook dan blijft hij thuis. 

Wil je zeker weten of je kind naar school mag? Bekijk dan de BOINK-beslisboom

Voortgezet onderwijs: wanneer wel naar school

Op middelbare scholen is het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Wel is het belangrijk om elkaar de ruimte te blijven geven. Krijgt een leerling toch corona- of verkoudheidsklachten, dan laat hij zich testen. Tot de uitslag van de test bekend is, blijft de leerling thuis.

Raakt een leerling van een middelbare school besmet met corona? Dan kan de school contact opnemen met de GGD voor bron- en contactonderzoek. Momenteel is het te druk om alle positief geteste leerlingen en medewerkers op de hoogte te stellen. Alle scholen hebben hierover een brief ontvangen.

Huisgenoten en nauwe contacten van de leerling gaan dan in quarantaine. Dit geldt ook voor medeleerlingen als die nauwe contacten zijn.

Veelgestelde vragen over school, kinderopvang en kinderen

Ja, dat kan. Ouders van kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun kinderen met klachten passend bij het coronavirus laten testen. Testen van kinderen tot en met 12 jaar wordt dringend geadviseerd als er ook sprake is van koorts, benauwdheid of veel hoesten. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus. Kinderen tot en met 12 jaar worden getest met een minder diepe neusswab. Kinderen boven de 12 jaar laten zich bij klachten sowieso testen.

Een kind mag naar de kinderopvang of de basisschool als: 

 • Het kind geen coronaklachten heeft. 
   
 • Voor kinderen 0 t/m 3 jaar geldt: het kind mag met milde klachten naar de kinderdagverblijf. Heef het kind koorts, benauwdheid of (een meer dan incidentele) hoest, dan blijft het kind thuis en wordt testen. Is je kind in contact geweest met iemand met corona? Dan blijft je kind ook thuis bij milde klachten.

  Let op: kinderen van 0 t/m 3 jaar hoeven niet in quarantaine als ze nauw contact zijn van iemand met corona. Wel blijven ze thuis als ze klachten hebben die passen bij het coronavirus en laten zich dan testen. Zijn ze een huisgenoot zijn van iemand met corona? Dan moeten ze wel thuisblijven en in quarantaine. Ook als ze geen klachten hebben.
   
 • Voor de basisschool geldt: het kind mag ook komen als het geen hoest (meer dan incidentele), koorts (hoger dan 38 graden) of benauwdheid heeft. Dit geldt niet voor de middelbare school. Had je kind contact met iemand met corona? Dan blijft je kind thuis, ook bij milde klachten 
   
 • Het kind geen huisgenoot of nauw contact is van iemand die positief is getest op corona.

Nee, dan mag je niet naar je werk. Je bent dan een huisgenoot van iemand met corona. Je moet dan in quarantaine. Ben je als ouder volledig gevaccineerd of heb je in de afgelopen 6 maanden corona gehad? Dan kan je 5 dagen na de testdatum van je (positief geteste) kind je laten testen bij de GGD. Is deze test negatief, kan de quarantaine worden beëindigd. En kan je weer naar je werk. Blijf wel goed afstand houden en ga drukte uit de weg. Twijfel je over of afstand houden en drukte vermijden lukt? Overleg dan met je leidinggevende.  

Ben je als ouder niet volledig gevaccineerd of heb je in de afgelopen 6 maanden geen corona gehad? Blijf thuis en laat je 5 dagen na het laatste risico-contact met je positief geteste kind testen bij de GGD. Als de test negatief is, mag je weer uit quarantaine en naar het werk. 

Heb je zelf geen klachten, dan hoef je niet thuis te blijven. Je mag dus naar je werk. Is je kind ouder dan 12 jaar? Laat je kind dan testen bij de GGD. Is je kind 12 jaar of jonger? Dan hoeft hij niet per se te testen bij lichte verkoudheidsklachten. Twijfel je over de klachten? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we of testen nodig is. Je kunt ons iedere dag bellen van 08.00 tot17.00 uur op 0800 8446 000.