Corona op mijn school

Ook op scholen is het coronavirus aanwezig. Dat zorgt voor de nodige vragen. Hier vind je als ouder of leerling alle informatie. Speciaal voor de basisschool en middelbare school.

In Gelderland-Midden werken we hard om het onderwijs veilig te houden. Hiervoor hebben wij ons eigen scholenteam. In het team zitten gespecialiseerde medewerkers die scholen bijstaan met raad en daad. Zij bellen ook positief geteste leerlingen en medewerkers voor bron- en contactonderzoek

Basisonderwijs: wanneer wel naar school

Kinderen op de bassischool lopen een beperkt risico op een coronabesmetting of het verspreiden van het virus. Ook kinderen met corona- en verkoudheidsklachten kunnen zich laten testen bij de GGD. 

Een kind mag niet naar school als hij zelf klachten heeft. Of als hij een huisgenoot of nauw contact is van iemand met corona. Kinderen onder de 13 jaar hoeven geen afstand te houden. Wel moedigen we aan om met 'sociale bubbels' te werken. Zo beperken we het aantal onderlinge contacten van kinderen.

Voortgezet onderwijs: wanneer wel naar school

Leerlingen van het middelbare onderwijs hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Wel is het verstandig het aantal sociale contacten te beperken. Wel houden ze 1,5 meter afstand aan tot volwassenen. Bij corona- of verkoudheidsklachten laten leerlingen zich testen. Ze blijven dan thuis. 

Raakt een leerling van een middelbare school besmet met corona? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek. Huisgenoten en nauwe contacten van de leerling gaan dan in quarantaine. Dit geldt ook voor medeleerlingen als die nauwe contacten zijn.

Veelgestelde vragen over school, kinderopvang en kinderen

Een kind mag naar de kinderopvang of de basisschool als: 

  • Het kind geen coronaklachten heeft 
  • Voor het kinderdagverblijf en de basisschool geldt: het kind mag ook komen als het geen hoest (meer dan incidentele), koorts (hoger dan 38 graden) of benauwdheid heeft. Dit geldt niet voor de middelbare school. Had je kind contact met iemand met corona? Dan blijft je kind thuis, ook bij milde klachten 
  • Het kind geen huisgenoot of nauw contact is van iemand die positief is getest op corona
     

Ja, dat kan. Ouders van kinderen tot en met 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend bij het coronavirus te laten testen. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus. Kinderen tot en met 12 jaar worden getest met een minder diepe neusswab. Kinderen boven de 12 jaar laten zich bij klachten sowieso testen.

Dat ligt eraan. Ben je als ouder volledig gevaccineerd of heb je in de afgelopen 6 maanden corona gehad, dan hoef je niet in quarantaine en mag je gewoon naar het werk. Blijf wel goed afstand houden en ga drukte uit de weg. Twijfel je over of afstand houden en drukte vermijden lukt? Overleg dan met je leidinggevende.  

Ben je als ouder niet volledig gevaccineerd of heb je in de afgelopen 6 maanden geen corona gehad? Blijf thuis en laat je na 5 dagen testen bij de GGD. Als de test negatief is, mag je weer uit quarantaine en naar het werk. 

Heb je zelf geen klachten, dan hoef je niet thuis te blijven. Je mag dus naar je werk. Is je kind ouder dan 12 jaar? Laat je kind dan testen bij de GGD. Is je kind 12 jaar of jonger? Dan hoeft hij niet per se te testen bij lichte verkoudheidsklachten. Twijfel je over de klachten? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we of testen nodig is. Je kunt ons iedere dag bellen van 08.00 tot17.00 uur op 0800 8446 000.