Corona op mijn school

Op deze pagina vind je alle informatie over corona, school en kinderopvang. Ook op school en kinderopvang is het coronavirus aanwezig. Het is goed om geïnformeerd te zijn over wat te doen als je kind corona(klachten) heeft.

Kinderen lopen risico op een coronabesmetting of het verspreiden van het virus. Kinderen met corona- en/of verkoudheidsklachten kunnen een zelftest doen. Kiezen voor testen bij de GGD kan ook. Dat is bijvoorbeeld fijn als een zelftest lastig of spannend is.

Mag mijn kind naar school met coronaklachten?

Het thuisblijf- en testadvies voor kinderen jonger dan 13 jaar wijkt af van de algemene thuisblijf- en testadviezen. Hieronder staan de adviezen per leeftijdscategorie.

Kinderopvang (0 tot 3 jaar)

Kinderen van 0 tot en met 3 jaar blijven thuis: 

  • Bij een positieve testuitslag; kinderen gaan dan thuis in isolatie
  • In afwachting van de testuitslag
  • Bij coronaklachten en contact met iemand met corona. Doe dan een (zelf)test
  • Bij verkoudheidsklachten met daarbij veel hoesten en/of koorts en/of benauwdheid. Doe dan een (zelf)test

Bij een negatieve testuitslag mogen kinderen weer naar school. Herhaal bij aanhoudende klachten de (zelf)test de volgende dag nog wel een keer. Is die test opnieuw negatief, dan is opnieuw testen niet meer nodig. 

Bij milde verkoudheidsklachten mogen kinderen zonder testen naar de opvang. Denk aan een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. Voorwaarde is wel dat er geen contact is geweest met iemand met corona. 

Basisschool (4 tot 12 jaar)

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar blijven thuis:

  • Bij een positieve testuitslag; kinderen gaan dan thuis in isolatie
  • In afwachting van de testuitslag 
  • Bij coronaklachten. Doe dan een (zelf)test 

Bij een negatieve testuitslag mogen kinderen weer naar school. Herhaal bij aanhoudende klachten de (zelf)test de volgende dag nog wel een keer. Is die test opnieuw negatief, dan is opnieuw testen niet meer nodig. Je mag er dan vanuit gaan dat de klachten niet door corona komen.

Wat als ik mijn kind niet wil laten testen op corona?

Een kind met coronaklachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of basisschool als het 24 uur helemaal klachtenvrij is. Zijn er aanhoudende milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en soms hoesten? Dan mag een kind 7 dagen na de start van de klachten weer naar de kinderopvang of school.

Contact met GGD Gelderland-Midden over onderwijs

In Gelderland-Midden werken we hard om het onderwijs veilig te houden. Binnen ons team zitten gespecialiseerde medewerkers die scholen, ouders en leerlingen bijstaan met raad en daad.

Heb je een specifieke coronavraag over het onderwijs en geen antwoord gevonden? Neem dan gerust contact op. Ons team is van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via 0800 8446 000. Je kunt je vraag ook mailen.