18-plus en nog niet gevaccineerd? Je kunt vrijwillig Janssen kiezen

Ben je 18-plusser en nog niet gevaccineerd tegen corona? Misschien heb je dan wel interesse in een vrijwillige vaccinatie met het Janssen-vaccin. Zo ja, maak dan een prikafspraak via GGD GHOR Nederland. Je belt hiervoor naar 0800-1295. 

Het Janssen-vaccin werd begin juni grotendeels uit het Nederlandse vaccinatieprogramma gehaald vanwege een zeer zeldzame bijwerking. De gezondheidsraad gaf daarom eerder het advies aan mensen van 60 jaar en jonger om zich alleen te laten inenten met een mRNA-vaccin. Omdat de kans op de genoemde bijwerking zeer klein is, kun je vanaf nu vrijwillig kiezen voor het vaccin Janssen.

Het Janssen-vaccin is goedgekeurd en effectief. Eén prik is voldoende om volledig gevaccineerd te zijn. Dit is een voordeel voor speciale doelgroepen zoals dak- en thuislozen, zeevarenden en militairen die op missie gaan. En nu zijn er dus 375.000 vaccins beschikbaar voor mensen die eigenlijk in aanmerking komen voor Moderna of BioNTech/Pfizer (mRNA-vaccins), maar een voorkeur hebben voor Janssen. In onze GGD-regio kun je op vaccinatielocatie Sportpark Molenbeke in Arnhem deze vaccinatie krijgen.

Afspraak maken of omzetten

Veel inwoners hebben al een afspraak staan voor een vaccinatie met een mRNA-vaccin. Bel naar 0800-1295 om je bestaande afspraken om te zetten naar Janssen. Heb je nog geen enkele afspraak gemaakt? Ook dan kun je kiezen voor de optie vrijwillig vaccineren met Janssen. Maar let op: de voorraad Janssen-vaccins is beperkt. Daarom is er geen garantie dat je dit vaccin krijgt. Advies: maak sowieso alvast een afspraak voor een mRNA-vaccin. In de uitnodigingsbrief van het RIVM staat hoe je dat doet.

Janssen niet bij zwangerschap

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om zich alleen te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Janssen is géén mRNA-vaccin. Mensen die na 23 mei 2021 positief zijn getest op corona, komen (nog) niet in aanmerking voor een vrijwillig Janssen-vaccin. Ben je eerder dan mei positief getest en wil je Janssen? Bel naar 0800-1295 en vraag naar de mogelijkheden.

Eerste vaccinatie al gehad?

Als je een eerste vaccinatie hebt gehad met een ander vaccin, krijg je ook de tweede met datzelfde vaccin. De Janssen-keuzeoptie is er niet voor jou. Kun je wel kiezen voor Janssen, dan doe je dit uit je eigen vrije keuze. Informatie over eventuele risico’s staan op coronavaccinatie.nl/ikwiljanssen voor je klaar.   

Ja, ik wil vrijwillig Janssen

Bel naar 0800-1295 en maak een afspraak. Let op: het is druk aan de lijn, dus houd rekening met langere wachttijden. Zodra de vaccins op zijn, komt er een wachtlijst. Sta je daarop, dan krijg je een sms-alert van GGD GHOR Nederland als er nieuwe vaccins beschikbaar zijn. De wachtlijst wordt bijgehouden via het aantal verwachte leveringen van Janssen.