Zwemmen in open water?

Op een warme dag is het heerlijk om tijd door te brengen in en aan het water. Maar niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. Elk jaar verdrinken in Nederland ongeveer 100 mensen in open water. Ook worden mensen ziek omdat het water niet schoon is. 

Wil je veilig zwemmen? Kies voor officieel zwemwater. Daar is de waterkwaliteit én de veiligheid in orde. Kijk op www.zwemwater.nl voor een veilige zwemplek bij jou in de buurt.

Veilig in en uit het water

Bij zwemmen in open water kun je in een onverwachte situatie terechtkomen. Stromingen en draaikolken kunnen de beste zwemmer in de problemen brengen. Bovendien ligt er op de bodem soms glas of andere troep. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden.

Bereid je goed voor als je gaat zwemmen in open water, zeker als je met kinderen bent. Kijk bij de zwemplek naar de informatieborden en probeer de risico’s in te schatten. Check bijvoorbeeld of:

  • er veel stroming is
  • er spullen in het water liggen, zoals winkelwagentjes of fietsen
  • de bodemsnel afloopt, met een plotselinge overgang van ondiep naar diep water
  • er boten of watersporters in het zwemgebied kunnen komen.  

Let op het strand ook op vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel of oranje in de vlag wijst op gevaar.

man koelt af in natuurwater

Tip!

De belangrijkste tip: zorg altijd dat iemand je in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water lees je op veiliginenuithetwater.nl

Gezondheidsklachten na het zwemmen of watersporten

In open water kunnen bacteriën, virussen of schadelijke stoffen in het water zitten. Hiervan kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals diarree of huiduitslag. Chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen leiden tot schade op langere termijn. Met de volgende tips voorkom je gezondheidsklachten:

  • Check het zwemadvies op www.zwemwater.nl  en kies bij een negatief advies een andere zwemplek.
  • Neem na het zwemmen altijd een douche.
  • Kun je niet douchen? Was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. 
  • Breng je een bezoek aan het strand? In zeeschuim kunnen bacteriën en schadelijke stoffen zich ophopen. Voorkom daarom dat kinderen en huisdieren in het zeeschuim spelen.  

Meer weten? Lees meer over zwemwater en blauwalg