Veelgestelde vragen over het Rijksvaccinatieprogramma

Je (kind) kan tot 14 jaar verschillende vaccinaties krijgen. Hier vind je het Rijksvaccinatieschema.


 

  • De meest voorkomende bijwerking is dat de plek van de prik een beetje rood en/of dik wordt. Dit trekt vanzelf weer weg. 
  • Je krijgt de vaccinaties in je spier. Dit kan spierpijn geven. Dit trekt normaal snel weg. 
  • Sommige kinderen krijgen lichte koorts. Dit gebeurt het meest na de eerste BMR-vaccinatie (8-12 dagen na de vaccinatie). 
  • Na de HPV-vaccinatie kun je soms hoofdpijn krijgen. Dit duurt maximaal een paar dagen en gaat vanzelf over. 

Heb je andere klachten? Kijk dan hier of neem contact op met je huisarts. 
 

Soms kun je geen prik krijgen. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts bespreekt dat dan graag met jou. Neem contact met ze op als:

  • je eerder een allergische reactie kreeg na een vaccinatie. 
  • je koorts hebt of ziek bent op de dag van de vaccinatie.
  • je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je afweer.
  • je lijdt aan een ernstige ziekte.
  • je binnen vier weken voor een vaccinatie bloed(producten) hebt gekregen.
  • je antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) gebruikt of een stollingsstoornis hebt.
  • je onder verdoving een operatie krijgt binnen 2 dagen na de vaccinatie.

Er wordt veel over vaccinaties gezegd. Daarom is het soms lastig betrouwbare informatie te herkennen. Er staat veel op internet en social media. Als daar geen bron bij staat, moet je je afvragen of je de informatie of onderzoeksresultaten kunt vertrouwen. Ook als er staat dat ‘uit onderzoek blijkt…’ zonder een bron te noemen. Twijfel je over vaccineren? Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma kun je meer informatie krijgen bij twijfels over vaccineren.  

Het Vaccine Safety Net is een keurmerk. Het helpt je om te bepalen of informatie betrouwbaar is. De websites die bij het netwerk horen, zijn allemaal goedgekeurd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 


 

Als je op internet zoekt naar informatie over vaccineren vind je heel veel websites. Er zijn vooral veel websites van mensen die vaccineren niet helemaal vertrouwen. Het is vaak lastig om te beoordelen of deze informatie klopt. Als verkeerde informatie op het internet staat, dan blijft het heel lang staan. Het wordt ook steeds opnieuw onder de aandacht gebracht. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je meer informatie en voorbeelden van fabels over vaccineren. 

Je mag natuurlijk zelf kiezen of je je (kind) wel of niet wilt (laten) vaccineren. Soms twijfel je. Bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd op internet. Wij praten daar graag met je over. Zo kun je voor jezelf of je kind een goede keuze maken. Je eigen jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan je extra informatie geven en luisteren naar je twijfels. Zij kunnen je helpen om een keuze te maken die bij jou past.
Je kunt ook een afspraak maken met een arts die over het vaccineren gaat. Bel ons gerust via 088-355 60 00
 

Bij het  RIVM kun je opvragen welke prikken je al hebt gekregen. Neem contact op met RIVM – Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP’s).

De HPV-keuzehulp kan je misschien helpen. Twee digitale assistenten, een moeder en een dokter geven antwoord op jouw vragen.