Van in de frontlinie op de IC tot eerste vaccinatiearts bij de GGD

We zijn volop aan het vaccineren geslagen en doen dat samen met veel nieuwe collega’s. Eén van hen is Samiena Alidjan. Als arts stond ze in de eerste coronagolf op de IC in de frontlinie, nu helpt ze bij onze GGD volop mee in de vaccinatiecampagne.

In de strijd tegen het virus is ze wel wat gewend. Toch moest Samiena bijschakelen toen ze begin dit jaar onze eerste externe vaccinatiearts werd. 

Wat deed je voor de coronacrisis?

“Voor deze crisis heb ik gewerkt op de afdeling Chirurgie van Rijnstate en op de Spoedeisende Hulp (SH) van het Gelre Ziekenhuis. Tijdens de eerste golf heb ik op de IC van dichtbij gezien wat voor leed corona aanricht. Na die golf wilde ik blijven meehelpen, maar wel mijn blik verbreden. Dus startte ik begin januari bij de GGD. Het vaccineren kwam net op gang. Ik dacht: hier kan ik echt van meerwaarde zijn. Zoals bij het maken van protocollen. Ik was de eerste externe vaccinatiearts in onze regio.”

Wat doe je bij de GGD?

“Samen met Saskia Ostendorf ben ik medisch eindverantwoordelijk voor onze vaccinatielocaties. Ontzettend waardevol werk, maar zeker in het begin voor mij ook best zwaar. In het ziekenhuis draaide alles om medicatie en ziektebeelden. Nu moest ik ook letten op de publieke gezondheid en logistieke zaken. Als coördinerend arts heb je een managementfunctie. Aansturen en supervisie houden, dat was nieuw voor mij. Gelukkig heeft Saskia meer ervaring met massavaccinatie en dat hielp mij. Ik ben enorm gegroeid in mijn huidige rol bij de GGD en dat maakt mij trots.”

Samiena Alidjan: van frontlinie op de IC tot eerste vaccinatiearts

Samiena geniet van de diversiteit aan collega's: "We hebben allemaal verschillende achtergronden en toch staat collegialiteit en teamwork centraal."

Welke talenten komen van pas bij je GGD-werk?

“Ik kan altijd terugvallen op mijn medische skills, dat geeft vertrouwen. Zoveel zelfs dat ik laatst door Omroep Gelderland ben geïnterviewd. Terwijl ik enorme plankenkoorts heb! De omroep kwam voor de serie 'Nu, op de prikpost' langs in Zevenaar. Samen met Vanessa Peters heb ik uitgelegd hoe wij prikken. Ik beantwoorde de medisch inhoudelijke vragen. Dat was leuk, maar ook zenuwslopend.”

“Hoezo ik het dan toch heb gedaan? Omdat het belangrijk is dat onze inwoners goede en juiste informatie krijgen. Ik ben vanaf het begin van onze vaccinatiecampagne erbij betrokken en weet er veel van. Moet je eens kijken waar we vandaan komen. We begonnen op Papendal met 700 prikken per dag, nu vaccineren we dagelijks ruim 10.000 inwoners. We zijn enorm gegroeid qua personeel en beleid. Alle opstartproblemen zijn opgelost en ons vaccinatietempo is flink omhoog gegaan. Mooi hoe we dat geflikt hebben. En nu doorknallen met z’n allen. Samen de schouders eronder.”

Wat bljift je bij aan het werk bij de GGD?

“Ik heb ontzettend veel geleerd. Op verschillende gebieden: van timemanagement en stressbestendigheid tot flexibiliteit. Ik ben vooral flexibeler geworden. Als je de juiste mindset hebt, dan lukt het om mee te bewegen. Hoe snel iets soms ook verandert.”

“En ik heb ik meer mensenkennis opgedaan. Niet alleen door mij te ontwikkelen in het aansturen en aanspreken van artsen, maar ook door sollicitatiegesprekken met nieuwe artsen. We hebben allemaal verschillende achtergronden. Je kunt niet altijd goede vrienden zijn, maar moet wel goed kunnen samenwerken. En dat zie ik echt terug op de werkvloer. Collegialiteit en teamwork staan centraal.”

Wat ga je doen als corona onder controle is?

“Waarschijnlijk blijf ik niet bij de GGD. Specialiseren tot orthopedisch traumachirurg is mijn plan. Dat betekent alles wat een orthopeed doet bij aandoeningen in je ‘bewegingsapparaat’, maar dan voor de acute zorg. Best bijzonder als je bedenkt dat ik helemaal geen arts wilde worden. Ik wilde advocaat worden, pas vanaf mijn zestiende veranderde dat. Tijdens mijn studie ontdekte ik meer een doener dan een prater te zijn. Na corona wil ik mijn kennis van het menselijk lichaam gaan combineren met technische vaardigheden. Vandaar orthopedisch traumachirurg.”

Eerder verschenen ook: