Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland hebben we het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Deze prikken beschermen tegen 12 ernstige ziekten.

Deze ziekten waren tot de jaren ’50 een groot probleem voor de gezondheid. Nu komen ze bijna niet meer voor in Nederland. Dat komt door de vaccinaties, maar ook omdat we gezonder eten, schoner leven en een betere gezondheidszorg hebben. 

Vaccineren is in Nederland niet verplicht. De ziekten komen minder voor, maar zijn niet helemaal weg. Om de 5 tot 10 jaar is er een uitbraak van een ziekte. Meestal onder groepen mensen die geen prik tegen de ziekte hebben gehad. Daar is de vaccinatiegraad te laag om de groep te beschermen (groepsimmuniteit). Om de groepsbescherming hoog te houden, is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen de vaccinaties krijgen. Hierdoor bescherm je ook kinderen die (nog) geen prik kunnen krijgen. Als bijna alle kinderen een beschermende prik hebben gehad, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. Zo ging het bijvoorbeeld met de pokken. 

Je hoeft niet te betalen voor de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt de prikken halen bij onze GGD, bijvoorbeeld op het consultatiebureau of tijdens vaccinatiedagen bij jou in de buurt. 

Gegevens over de vaccinatie

We vragen je om toestemming om gegevens over jouw vaccinatie te mogen delen met het RIVM. Het RIVM kan verschillende taken alleen goed doen als bekend is welke vaccinaties je hebt gekregen.  

Veelgestelde vragen

Je (kind) kan tot 14 jaar verschillende vaccinaties krijgen. Hier vind je het schema: Vaccinatieschema | Rijksvaccinatieprogramma.nl.

 • De meest voorkomende bijwerkingen is dat de plek van de prik een beetje rood en/of dik wordt. Dit trekt vanzelf weer weg. 
 • Je krijgt de vaccinaties in je spier. Dit kan spierpijn geven. Dit trekt normaal snel weg. 
 • Sommige kinderen krijgen lichte koorts. Dit gebeurt het meest na de eerste BMR-vaccinatie (8-12 dagen na de vaccinatie). 
 • Na de HPV-vaccinatie kun je soms hoofdpijn krijgen. Dit duurt maximaal een paar dagen en gaat vanzelf over. 

Heb je andere klachten? Kijk op Vaccinaties tegen infectieziekten | Rijksvaccinatieprogramma.nl of neem contact op met je huisarts. 

Soms kun je geen prik krijgen. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts bespreekt dat dan graag met jou. Neem contact met ze op als:

 • je eerder een allergische reactie kreeg na een vaccinatie. 
 • je koorts hebt of ziek bent op de dag van de vaccinatie.
 • je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je afweer.
 • je lijdt aan een ernstige ziekte.
 • je binnen vier weken voor een vaccinatie bloed(producten) hebt gekregen.
 • je gebruikt antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) of je een stollingsstoornis hebt.
 • je onder verdoving een operatie krijgt binnen 2 dagen na de vaccinatie

Er wordt veel over vaccinaties gezegd. Daarom is het soms lastig betrouwbare informatie te herkennen. Er staat veel op internet en social media. Als daar er geen bron bijstaat, moet je je afvragen of je de informatie of onderzoeksresultaten kunt vertrouwen. Ook als er staat dat ‘uit onderzoek blijkt…’ zonder een bron te noemen. Twijfel je over vaccineren? Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma kun je meer informatie krijgen.

Het Vaccine Safety Net is een keurmerk. Het helpt je om te bepalen of informatie betrouwbaar is. De websites die bij het netwerk horen, zijn allemaal goedgekeurd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) 

Als je op internet zoekt naar informatie over vaccineren vind je heel veel websites. Er zijn vooral veel websites van mensen die vaccineren niet helemaal vertrouwen. Het is vaak lastig om te beoordelen of deze informatie klopt. Als verkeerde informatie op het internet staat, dan blijft het heel lang staan. Het wordt ook steeds opnieuw onder de aandacht gebracht. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma vind je voorbeelden van fabels over vaccineren Bij twijfel over vaccinatie | Rijksvaccinatieprogramma.nl.
 

Je mag natuurlijk zelf kiezen of je je (kind) wel of niet wilt (laten) vaccineren. Soms twijfel je. Bijvoorbeeld door alles wat erover wordt gezegd op internet. Wij praten daar graag met je over. Zo kun je voor jezelf of je kind een goede keuze maken. Je eigen jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan je extra informatie geven en luisteren naar je twijfels. Zij kunnen je helpen om een keuze te maken die bij jou past.

Je kunt ook een afspraak maken met een arts die over het vaccineren gaat. Bel ons gerust via 088-355 6000

Bij het RIVM kun je opvragen welke prikken je al hebt gekregen. Neem contact op met RIVM – Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP’s)

De HPV-keuzehulp kan je misschien helpen. Kijk hier voor de HPV vaccinatie keuzehulp