Uitgelegd: coronavaccinatie en vruchtbaarheid en zwangerschap

Als je zwanger bent of een kinderwens hebt, is het logisch dat je vragen hebt rondom vaccineren tegen corona. Je wilt immers hét beste voor jezelf en voor je kindje. De keuze voor vaccinatie is vrij. Wel is het belangrijk dat je de juiste informatie over vaccinatie en vruchtbaarheid en zwangerschap krijgt. 

Wist je dat vaccineren tijdens de zwangerschap zelfs wordt geadviseerd? Juist omdat zwangere vrouwen een verhoogd risico lopen. Een bijkomend voordeel van vaccinatie is dat de moeder antistoffen tegen COVID-19 overdraagt naar het kind. De vaccinatie moet dan wel minimaal 3 weken voor de bevalling plaatsvinden.

We delen graag dé 5 belangrijkste punten die spelen rondom vaccinatie en vruchtbaarheid en zwangerschap. Zodat jij een goede afgewogen keuze kan maken. Op de website van het RIVM lees je er nog meer over.

1. Vruchtbaarheid en zwangerschapswens
De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Deze fabel is ontstaan doordat er een stofje in de vaccins zou zitten dat lichaamseigen is. Dat bepaalde hormoon is belangrijk voor zwangerschap, om zwanger te kunnen zijn en om het kindje te laten groeien. Máár dat hormoon zit helemaal niet in de vaccins. En dus is er geen reden om aan te nemen dat we daardoor onvruchtbaar worden. Tijdens de zwangerschap heeft vaccinatie ook geen invloed op de aanleg van de placenta. 

2. Vaccinatie voorafgaand aan zwangerschap 
Bij een zwangerschapswens kan gewoon gevaccineerd worden. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

3. Vaccineren tijdens zwangerschap
De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Uit onderzoek en de werking van deze vaccins komen geen signalen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zijn bij gebruik in de zwangerschap. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. 

4. In welk trimester van de zwangerschap vaccineren? 
Je kunt tijdens de hele zwangerschap vaccineren. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wacht sowieso liever niet tot het einde van de zwangerschap. Als je dan besmet raakt, heb je meer risico op complicaties. 

5. Bescherming baby na vaccinatie moeder
Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk. 

Lees alles nog eens rustig na bij het RIVM 

GGD-arts Putri Hintaran vertelt waarom vaccineren tijdens de zwangerschap verstandig is.