Voorlichting, cursussen en hulp als je zwanger bent

Een zwangerschap en een kindje krijgen is voor alle moeders en vaders een bijzondere, maar ook spannende periode. Zeker bij een eerste kindje heb je soms veel vragen. Voor cursussen, voorlichting en extra ondersteuning kun je terecht bij de Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Midden. Hieronder lees je meer over het aanbod in de regio.

Cursussen en voorlichting als je zwanger bent

Tijdens de zwangerschap en gedurende de eerste tijd na de geboorte verandert er vaak veel. Zeker bij een eerste kind. Verschillende verloskundigenpraktijken in onze regio organiseren voorlichtingsbijeenkomsten. Vaak samen met een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. Vraag ernaar bij je eigen verloskundige of kijk op de website van je verloskundige.

Ben je onder begeleiding van een gynaecoloog? Ook in het ziekenhuis zijn er vaak voorlichtingsavonden. Vraag je gynaecoloog ernaar of kijk op de website van het ziekenhuis.

Ben je zwanger en heb je extra hulp nodig?

Met de komst van een kind breekt een nieuwe fase aan in je leven. Je moet misschien nog even wennen aan je rol als vader of moeder en je wilt weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Of je hebt vragen over de groei en ontwikkeling van je kind. Soms heb je behoefte aan extra steun. Gewoon bij je thuis.

Jeugdverpleegkundigen van het consultatiebureau kunnen jou tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je kindje extra ondersteunen. Ze zijn er om naar jou te luisteren, je vragen te beantwoorden en om informatie te geven. Ook kunnen ze samen met jou zoeken naar oplossingen in moeilijke situaties.

We hebben daarvoor drie verschillende mogelijkheden:

Het doel van dit huisbezoek is kennismaken, vragen bespreken en informatie geven. Als je vragen hebt, kun je dit huisbezoek zelf aanvragen. Jouw verloskundige of gynaecoloog kan dit ook voor jou aanvragen, natuurlijk alleen als jij dat goed vindt.

Lees ook de folder 'Zwanger!'


Afspraak maken? Neem contact op via onze afsprakenlijn. Wij brengen je dan in contact met de jeugdverpleegkundige uit jouw wijk of woonplaats.

Als je zwanger bent of net bent bevallen en extra hulp kunt gebruiken, is Stevig Ouderschap misschien wel wat voor jou (en je partner). Vraag bij je verloskundige of jeugdverpleegkundige of dat in jouw gemeente mogelijk is.

De jeugdverpleegkundige komt dan tijdens de zwangerschap twee of drie keer langs. Na de geboorte komt de jeugdverpleegkundige ook nog ongeveer 6 keer langs, totdat je kind 18 maanden is.

Afspraak maken? Neem contact op via onze afsprakenlijn. Wij brengen je dan in contact met de jeugdverpleegkundige uit jouw wijk of woonplaats.

Met VoorZorg krijg je vaker begeleiding tijdens en na je zwangerschap. VoorZorg is er voor bijzondere, kwetsbare omstandigheden. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte komt de VoorZorg-verpleegkundige regelmatig bij je thuis langs.

De verloskundige of gynaecoloog kan met jou bespreken of dit programma bij je past. Jouw verloskundige of gynaecoloog kan je aanmelden.

Afsprakenlijn 0-4 jaar

088 355 65 00maandag t/m vrijdag van 08:00 - 16:00 uur

Folder: Zwanger!

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Op deze pagina gaan we in op de meest gestelde vragen rondom de zwangerschap.

Folder 'Zwanger!'

Het consultatiebureau

Wil je meer informatie over het consultatiebureau?

op het consultatiebureau