Testen van kinderen

Om goed zicht op de verspreiding van het virus te houden, testen we ook kinderen onder de 12 jaar. Het streven is dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk gewoon naar school gaan. Juist omdat dit zo belangrijk is voor hun ontwikkeling. Vandaar dat er voor kinderen en jongeren aangepaste regels en adviezen gelden.

Maak een afspraak

Tip: sneller het testresultaat van je kind inzien? Maak vooraf al een DigiD-account aan voor je kind. Dan kun je zelf de uitslag bekijken.

Verkoudheidsklachten

Heeft je kind verkoudheidsklachten? Laat hem dan testen. Test je jouw kind niet, dan mag hij weer naar school als hij 24 uur klachtenvrij is. Is je kind 7 dagen nadat hij ziek werd nog steeds niet klachtenvrij? Bij milde klachten mag hij dan wel weer naar school of de kinderopvang. Zo voorkomen we dat kinderen met bijvoorbeeld aanhoudende neusverkoudheid te lang thuisblijven. 

Testen van kinderen 0 t/m 12 jaar

Heeft je kind klachten die wijzen op het coronavirus? Dan kun je je kind laten testen bij de GGD. Hij blijft thuis totdat de uitslag bekend is.

Een coronatest wordt sowieso dringend geadviseerd in de volgende situaties:
•    Als je kind naast verkoudheidsklachten ook andere klachten heeft, zoals koorts en/of benauwdheid of vaak hoesten. Voor kinderen boven de 4 jaar geldt, laat je bij alle klachten testen.
•    Als je kind ernstig ziek is met klachten die passen bij het coronavirus. Bel dan meteen de huisarts. Die kan besluiten om je kind eventueel zelf te testen.
•    Als je kind onderdeel is van een bron- en contactonderzoek of uitbraakonderzoek. De GGD geeft dan advies over het testen.

Covid Kids: quarantaine en testen op een speelse manier uitgelegd voor kinderen van 4 tot 10 jaar

Voorbereiden op de coronatest

Tijdens de test wordt er een dunne, flexibele wattenstaaf in de neus en keel gestoken. Bij kinderen doen we dit in de neus minder ver dan bij volwassenen. Dit duurt niet lang maar kan even onprettig. Het is daarom verstandig om je kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om zijn gezicht te zien.

Het Jeugdjournaal heeft een leuke video waarin Tamara Seur een (volwassen) coronatest ondergaat. In het filmpje wordt precies uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test.

Wist je dat alle kinderen die zich bij ons laten testen een dapperheidsdiploma krijgen? Bekijk hoe Finn (7) zijn diploma krijgt

Wanneer blijft je kind thuis?

Basisschool Voor kinderen op de basisschool gelden dezelfde regels als voor oudere kinderen en volwassenen. Dit betekent: thuisblijven en testen bij coronaklachten, ook als je kind alleen verkouden (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) is. Heeft je kind ook koorts en/of is het benauwd? Dan blijven hij én alle huisgenoten thuis. Dat hoeft niet als je kind alleen soms hoest of bekend is met chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts.

Kinderdagopvang Kinderen tot 4 jaar met alleen verkoudheidsklachten mogen wel naar de kinderopvang. Gaan de klachten gepaard met benauwdheid en/of koorts? Dan blijven je kind én alle huisgenoten thuis.