Teken beet

In Gelderland komen veel teken voor. Teken zijn kleine beestjes. Meestal zitten ze in het groen zoals het bos, maar ook in parken en tuinen. Teken zitten vaak in hoog gras en struiken. Ze kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast om bloed op te zuigen. Teken bijten vooral in het voorjaar, de zomer en de herfst. Mensen en kinderen die veel in de natuur of buiten zijn hebben vaker tekenbeten. 

Ziek door teken

Het gevaar van teken is dat ze ziekte van Lyme kunnen overdragen na een beet.

Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met de Lymebacterie. Niet iedereen wordt ziek na een tekenbeet. In Nederland worden 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 1 op de 500 mensen wordt ziek na een tekenbeet. Je kunt door teken ook andere ziekten krijgen zoals tekenencefalitis (hersenvliesontsteking). In Nederland gebeurt dit gelukkig bijna nooit. 

Teek loopt op een hand

Controleer op een teek

Ben je in het groen geweest? Controleer je lichaam en kleding dan op teken. Teken kunnen overal zitten. Het liefst zitten ze op plekken zoals de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet of achter de oren. Teken zijn heel klein. Laat iemand anders de plekken controleren die je zelf niet goed kunt zien. Je kunt ook een spiegel gebruiken. 

Ben je in een omgeving geweest waar teken voorkomen? Dan is het belangrijk jezelf en kinderen te controleren op teken. Teken kunnen overal op het lichaam bijten.
Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren. Een teek bijt zich vast in je huid. Dat ziet eruit als een klein zwarte puntje van 1 tot 3 mm. Doordat de teek bloed opzuigt, zwelt deze na enkele dagen op tot een bruin of grijs bolletje zo groot als een erwt. Heb je een teek?
Haal deze zo snel mogelijk weg, bijvoorbeeld met een spits pincet of een speciale tekenverwijderaar. Vergeet daarna niet de rest van het lichaam te controleren.
Teken komen namelijk zelden alleen. Meer weten? Kijk op rivm.nl/tekenbeet

Verwijderen van een teek

Heb je een teek? Haal deze dan zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekten overdraagt.
•    Gebruik geen alcohol, jodium of olie vóórdat je de teek verwijdert.
•    Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast. Trek de teek er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje met jodium.
•    Gebruik je een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.
•    Schrijf op wanneer en op welke plek je bent gebeten. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid. Let ook op klachten die passen bij de ziekte van Lyme zoals koorts, spierpijn of gewrichtspijn. Heb je een van deze klachten? Neem dan contact op met de huisarts en vertel dat je bent gebeten door een teek.

Instructiefilmpje over het verwijderen van een teek.

Meer informatie over teken en tekenbeten?

Kijk dan op Tekenradar, RIVM of Week van de teek 
Je kunt ook de app ‘Tekenbeet’ downloaden. In deze app kun je opzoeken hoe teken eruitzien. Ook zie je wat je moet doen om teken goed en snel te verwijderen.