Wat is SOA en HIV?

SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Soa’s zijn infecties die je kunt krijgen door onveilig vrijen. Een soa kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Je kunt een soa voorkomen door altijd een condoom te gebruiken tijdens de seks. Of als je heel zeker weet van elkaar dat je geen soa’s hebt. 

Behandeling van soa’s

De behandeling is bij iedere soa anders. Soa veroorzaakt door een virus is niet te genezen, maar vaak wel te behandelen. De behandeling is erop gericht om jou zo gezond mogelijk te houden. Een voorbeeld is hiv. Hiv is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die het hiv-virus onderdrukken. Zodat jij je zo goed mogelijk blijft voelen.

Soa veroorzaakt door een bacterie (bijvoorbeeld gonorroe, chlamydia en syfilis) is wel te genezen. Na behandeling met antibiotica (pillen of injectie(s)) ben je deze soa dus kwijt. 

Soa-test

Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Een soa kan gevolgen hebben voor je gezondheid als je deze niet op tijd laat behandelen. Doe daarom op tijd een soa-test. 

Huisarts

Voor een soa-test ga je naar de huisarts. Ook wanneer je vragen hebt over veilig vrijen, seksualiteit en soa/hiv kun je naar de huisarts.

Afspraak GGD

In sommige gevallen mag je ook een afspraak maken bij de afdeling Seksuele Gezondheid van de GGD, bijvoorbeeld:

  • Als je jonger bent dan 25 jaar
  • Als je een man bent die seks heeft met mannen
  • Als je sekswerker bent
  • Als je (ex) partner je heeft gewaarschuwd voor een soa of als je klachten hebt die wijzen op een soa

Moet ik mijn partner inlichten?