Vragen over seks en seksualiteit

Heb je vragen over seks en seksualiteit? Misschien kun je het antwoord hier vinden.

Je kunt naar de huisarts gaan of een afspraak maken bij de GGD bij jou in de buurt. 

Nee, je moet van te voren een afspraak hebben gemaakt. Je kunt bellen of online een afspraak maken. Let op: door het coronavirus kun je nu geen afspraak online maken.

Nee, je hebt de afspraak met de verpleegkundige/arts alleen. Natuurlijk mag iemand met je mee naar de GGD. Hij of zij moet wel wachten in de wachtruimte als jij je afspraak hebt.

Nee, het soa-onderzoek en eventuele behandeling zijn gratis. Gegevens van je zorgverzekering hebben wij niet nodig.

Nee, dat is nog te vroeg. Chlamydia en gonorroe kun je twee weken na een onbeschermd contact betrouwbaar testen. Voor een betrouwbare hiv en/of syfilis uitslag moet je 3 maanden wachten na een onbeschermd contact. 

Als je na onbeschermde seks direct klachten krijgt die bij een soa passen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt bij de GGD of jouw huisarts. We proberen dan een spoedafspraak voor je in te plannen bij ons. Als dat niet lukt dan sturen we je door, bijvoorbeeld naar je huisarts.

We onderzoeken je altijd op chlamydia en gonorroe. De verpleegkundige of arts beoordeelt of je ook getest moet worden op syfilis, hepatitis B en hiv.

Nee, dat klopt niet. Mannen krijgen tijdens hun bezoek een urinebuisje mee, waarin ze op het toilet moeten plassen. Daarvoor is het belangrijk dat je 1 uur voor het onderzoek niet hebt geplast.

Vrouwen nemen tijdens hun bezoek zelf een uitstrijkje uit de vagina, zonder dat de arts/verpleegkundige daarbij is. Soms is het nodig dat de arts een inwendig onderzoek doet. Dit hangt af van de klachten en het gebeurt alleen met jouw toestemming. Alles leggen we van te voren duidelijk aan je uit.

Ja, je kunt gewoon voor het soa-onderzoek komen wanneer je ongesteld bent. Als je veel lichamelijke klachten hebt (mogelijk door een soa), kan het nodig zijn dat de arts je inwendig onderzoekt. Dat gaat beter als je niet ongesteld bent.

Nee, dat kan niet. Wanneer je risico hebt gelopen op een hiv-besmetting heb je ook risico gelopen op andere soa.  

Slik dan zo snel mogelijk de morning-afterpil, dan is de kans op zwangerschap het kleinst. Slik de pil in ieder geval binnen 5 dagen na het sekscontact, maar het liefst binnen 24 uur. De pil Norlevo pil slik je tot 3 dagen na het sekscontact en de pil EllaOne tot 5 dagen na het sekscontact. De morning-afterpil bestaat uit één pil die je moet innemen.

Als je onveilige seks hebt gehad met iemand die misschien hiv heeft, loop je risico op een hiv-infectie. Onveilige seks is alle seks waarbij sperma of bloed van de ene partner in de vagina, anus of mond van een ander komt of in een huidwond van een ander.

Heb je onveilige seks gehad met iemand die (mogelijk) hiv-positief is, dan is er PEP. PEP staat voor Post Exposure Profylaxis. Dit is een behandeling die probeert te zorgen dat het virus niet in je lichaam gaat zitten. 

Belangrijk is dan dat de behandeling binnen 72 uur na het gelopen risico start, het liefst binnen 2 uur. PEP kun je in onze regio alleen krijgen via de Spoedeisende hulp van Rijnstate. 

Bij vragen/twijfel bel je met de GGD:
Binnen kantoortijden: bel naar 0800 8446 000 en vraag naar de soa-verpleegkundige/arts.
Buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de Spoedeisende hulp van Rijnstate in Arnhem (088 005 88 88) .

Als we een soa vinden, krijg je daarvoor een behandeling. Als je een vaste partner hebt, moet hij/zij ook een behandeling krijgen. Dit is om ervoor te zorgen dat jullie elkaar niet opnieuw zullen besmetten, dat heet ook wel het ‘ping-pong’- effect. 

Het is ook heel belangrijk dat je ex-partner(s) of ‘losse’ sekspartners laat weten dat zij zich ook moeten laten lesten op soa. De GGD kan jou altijd helpen bij partnerwaarschuwing.

De GGD verzamelt voor de overheid gegevens, om een beeld te krijgen van de seksuele gezondheid van inwoners van Nederland. In deze gegevens kan de overheid niet zien dat het om jou gaat (het is anoniem). Wij sturen nooit zonder jouw toestemming gegevens naar de huisarts.

De Wet Op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (Wgbo) verplicht de GDD om een dossier te maken, omdat er soms een behandeling nodig is. 
Dit staat in de wet, omdat een goed bijgehouden patiëntendossier belangrijk is voor de kwaliteit van zorg. Daarnaast zorgt het ervoor dat de zorg op een goede manier doorgaat.
 

We sturen je alleen naar een specialist als we dat met jou hebben overlegd. Doorsturen gebeurt met je echte naam en geboortedatum. Het is mogelijk dat daarna de specialist contact met jou opneemt via de telefoon of e-mail.
 

Nee, niet standaard. Soms is het belangrijk dat de huisarts wél weet van jouw diagnose. Als we gegevens delen met jouw huisarts, gebeurt dat alleen met jouw toestemming. Dan zijn wel je echte naam en geboortedatum nodig. Het is mogelijk dat daarna de huisarts contact met jou opneemt via de telefoon of e-mail.

Voor uw onderzoek of behandeling is het soms nodig om bloed, urine of andere lichaamsmaterialen af te nemen. Na onderzoek blijft er vaak wat van dit bloed of urine over. Het gaat dan om bloed of urine dat voor uw onderzoek of behandeling niet direct meer nodig is. Dit noemen we restmateriaal. In het algemeen bewaard het laboratorium het restmateriaal.

Het bewaren gebeurt voor wanneer u in de toekomst naar de arts gaat. Dit kan ook met nieuwe klachten zijn. Dit bloed en urine kan ook in gezet worden voor wetenschappelijk onderzoek. Meestal gebeurt dat zonder naam. De onderzoeker heeft uw persoonlijke gegevens niet. Het restmateriaal krijgt soms een unieke code.

We gaan ervan uit dat u voor het gebruik van restmaterialen en deze routineonderzoeken uw toestemming geeft. Als u wel bezwaar heeft dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij de GGD. Het adres is Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Postbus 5364, 6802 EJ, Arnhem. In het medisch dossier komt een aantekening van u bezwaar. Wetenschappelijk onderzoek gebruikt dan niet uw lichaamsmateriaal.

Restmateriaal wordt soms gebruikt voor niet-anoniem onderzoek. De onderzoeker weet dan uw persoonlijke gegevens. Hiervoor moet u altijd duidelijk toestemming geven. U kunt in vrijheid beslissen of u aan het onderzoek wilt meewerken of niet. Wetenschappelijk onderzoek gebruikt het restmateriaal. U hoort in het algemeen geen resultaten van dit onderzoek van de gebruikte restmaterialen. De resultaten van het onderzoek komen als wetenschappelijke artikel in een medisch blad of in de media.

Het kan gebeuren dat de onderzoeker bij het onderzoek met restmateriaal iets ontdekt. Dat kan voor u direct van waarde kan zijn (toevalsbevindingen). Als het om niet-anoniem onderzoek gaat, kan hij dit aan de behandelend arts laten weten. De behandelend arts kan u die informatie mogelijk geven.

U moet dan ervoor de wens te kennen heeft gegeven deze informatie te willen ontvangen. U kan tijdens een bezoek de behandelend arts of verpleegkundige melden als u deze informatie wilt weten. Deze zal dit met u bespreken en een aantekening maken in uw dossier. U hoort geen resultaten bij een onderzoek zonder naam.

De GGD verzamelt gegevens om een beeld te krijgen van de seksuele gezondheid van de inwoners van Nederland. Dit in opdracht van het RIVM.

In deze gegevens is niet te zien over wie het precies gaat. De GGD deelt geen gegevens met een huisarts of een verzekering.

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo) verplicht de GDD om een dossier te maken. De reden is dat er soms een behandeling nodig is.

Een goed bijgehouden dossier is belangrijk voor de kwaliteit van zorg aan de patiënt. Een bijgehouden dossier zorgt dat de zorg op een goede manier doorgaat.