Keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap

Een positieve zwangerschapstest? Dat was misschien niet de bedoeling.

Elk jaar worden veel vrouwen ongepland of onbedoeld zwanger. Je bent dus zeker niet de enige. Een onbedoelde zwangerschap betekent niet dat het ook een ongewenste zwangerschap is.

keuzehulp bij onbedoeld of ongewenst zwanger

Keuzes maken bij onbedoeld, ongepland of ongewenst zwanger

Wanneer je ongepland, onbedoeld of ongewenst zwanger bent, kun je een aantal keuzes maken:

  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind zelf opvoeden
  • Je kunt de zwangerschap doorzetten en je kind laten opvoeden door een ander. Bijvoorbeeld door familie, pleegouders of adoptieouders
  • Je kunt de zwangerschap afbreken. Bij een abortuskliniek en in de toekomst bij een zwangerschap tot en met 9 weken met een abortuspil bij de huisarts

Hulp bij het nemen van een beslissing

Als je ongepland zwanger bent, kun je je heel onzeker voelen over het nemen van een beslissing. Partners, ouders of andere mensen om je heen, kunnen je hierbij ondersteunen. Soms is dat niet voldoende, of leidt het alleen maar tot meer verwarring. Dan kan je een gesprek met een hulpverlener voeren. De hulpverlener helpt je om je keuzes in kaart te brengen. Tijdens het gesprek staan zij stil bij jouw persoonlijke situatie.

Keuzehulp: onafhankelijk advies

Om tot een besluit te komen, is het belangrijk om te weten welke opties er zijn. Misschien heb je je keuze al wel gemaakt, maar ben je nog op zoek naar meer informatie. Het doel van het keuzehulpgesprek is niet om jou advies te geven wat je moet doen. Die keuze is aan jou en een partner (als die er is). Wel is er ruimte om alle gevoelens en gedachtes te bespreken. Als je wil kunnen zij een vervolggesprek plannen of je nog een keer bellen.

Gespecialiseerde hulpverleners

Bij GGD Gelderland Midden doen gespecialiseerde hulpverleners van de afdeling seksuele gezondheid deze gesprekken. Deze keuzehulpgesprekken zijn gratis voor jou als cliënt. Dit gesprek en het bellen kan ook anoniem.

logo infopunt onbedoeld zwanger

Landelijk Informatiepunt

GGD Gelderland Midden werkt nauw samen (landelijke) organisaties. 

Wij werken onder andere samen met het Landelijk Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschappen. Op de website van het Landelijk Informatiepunt is actuele informatie over onbedoelde zwangerschap, de verschillende keuzeopties en hulp bij onbedoelde zwangerschap te vinden. Je kan met vragen ook bellen of chatten met het Landelijk Informatiepunt.

Netwerk keuzehulp

GGD Gelderland Midden is aangesloten bij het landelijke netwerk keuzehulp bij onbedoelde zwangerschap.

Dit netwerk zorgt er samen voor dat keuzehulp en psychosociale hulp na abortus voor iedereen, overal in Nederland snel en gratis beschikbaar is. Onze medewerkers hebben een speciale opleiding gevolgd tot keuzehulpverlener en staan geregistreerd in het beroepsregister keuzehulp van Fiom

fiom onbedoeld zanger

Wil je een afspraak maken of eerst meer informatie?

Een verpleegkundige seksuele gezondheid zal reageren op maandag t/m vrijdag tussen 8:30-17:00 uur