Onderzoek naar beweging en leefomgeving

Wat helpt inwoners van Gelderland om eropuit te gaan en te bewegen? Een aantrekkelijke groene leefomgeving én een maatje om samen mee te bewegen. Dat is één van de conclusies uit een groot onderzoek in Gelderland: Onderzoek beweegvriendelijke leefomgeving

Hoe gaat het met de inwoner van Gelderland?

Provincie Gelderland houdt sinds 2019 in de gaten hoe het met haar inwoners gaat. In 2020 lag de nadruk van de onderzoeken op COVID-19 en de gevolgen daarvan. Daarnaast voeren GGD’en samen met het RIVM sinds april 2020 een grootschalig landelijk onderzoek uit naar het gedrag van mensen. Wat vinden zij van de coronamaatregelen en hoe gaat het lichamelijk, geestelijk en sociaal met hen?

Nu zetten de provincie, de GGD’en, de Gelderse Sport Federatie en gemeente Arnhem zich gezamenlijk in om te zien hoe een leefomgeving het meest uitnodigt tot bewegen. Daar hebben beleidsmakers ondersteuning voor gekregen. Ruim 8.700 mensen werkten mee aan het onderzoek. In de factsheet onderaan deze pagina staan de belangrijkste uitkomsten. 

Sociale omgeving belangrijk voor bewegen

Uit het onderzoek blijkt dat met name de sociale omgeving invloed heeft op de mate van bewegen. Gelderlanders bewegen meer als ze iemand hebben om dit mee samen te doen. En mensen in de buurt zien bewegen, stimuleert om dat ook te doen. Ook de toegankelijkheid van de omgeving, de veiligheid die mensen ervaren en in mindere mate de aantrekkelijkheid zorgen ervoor dat inwoners meer bewegen. Om de buurt aantrekkelijker te maken, is er volgens de inwoners behoefte aan meer bomen en planten. Resultaten per woonomgeving en leeftijdsgroep zijn terug te vinden in de factsheet.

Samenwerking beleidsterreinen biedt kansen

We weten dat de inrichting van woonomgeving gezond gedrag kan stimuleren. De grootste gezondheidswinst kunnen we behalen, als gezondheid mee wordt genomen in de inrichting van de leefomgeving van mensen. Samenwerking met andere beleidsterreinen, zoals mobiliteit, ruimtelijke ordening, leefomgeving, sport en gezondheid, zorgen voor kansen voor een gezondere leefomgeving. 

Prijs

Om gezond gedrag te stimuleren, werkt Gelderland op dit moment een provinciale prijs uit voor de meest beweegvriendelijke buitenruimte. Graag ontvangen we mooie ideeën over manieren waarmee de inrichting van een leefomgeving de gezondheid van de buurtbewoners bevordert. 

Apeldoorn

Deelnemers voor deze prijsvraag kunnen zich laten inspireren in Apeldoorn. De gemeente presenteerde op 6 juli 2021 het inspiratieboek ‘Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte’. De bedoeling is dat het boek mensen die met buitenruimte bezig zijn, inspireert en enthousiast maakt. En dat ze het gesprek aangaan om daarmee bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van bestaande en nieuwe projecten. In overleg met de Gelderse Sport Federatie wordt gewerkt aan een jaarprogramma en een Gelderse inspiratietour rondom Gelderse voorbeelden en Buitenkansen. 

Gezondheid in breed perspectief

De GGD’en adviseren gemeenten op het gebied van de publieke gezondheid. Hierbij wordt gekeken naar zowel het beschermen van de gezondheid, als het bevorderen van gezond gedrag in de lichamelijke én sociale leefomgeving. ‘Health in all policies’ (gezondheid op alle beleidsterreinen), is een belangrijke aanpak van verschillende maatschappelijke uitdagingen die we met de gemeenten willen uitvoeren.
Dit betekent onder andere dat de lichamelijke leefomgeving op een manier wordt ingericht dat deze zorgt voor ontmoeting en beweging. Op deze manier kan, naast dat de omgeving groener wordt, ook eenzaamheid en de gevolgen van een ongezonde leefstijl worden teruggedrongen. 

Richting de toekomst 

De samenwerking tussen de bovengenoemde partijen is een basis om in de nabije toekomst te kijken welke thema’s ze samen kunnen oppakken.

Kijk de webinar terug!

We hebben de uitkomsten van het gezamenlijke onderzoek afgelopen maandag 22 november 2021 besproken in een webinar. Deze kan je hier terugkijken. 

Download ook de factsheet voor meer info.

Factsheet beweegvriendelijke leefomgeving.pdf