Boostervaccinatie uitgelegd

De boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen het coronavirus te versterken. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je zonder afspraak bij GGD Gelderland-Midden terecht voor de booster.

Boostervaccinatie is geen herhaalvaccinatie

De herhaalvaccinatie is niet hetzelfde als de boostervaccinatie. Met de herhaalvaccinatie beschermen we kwetsbare mensen nog eens extra na hun booster. De herhaalvaccinatie mag pas vanaf 3 maanden na de booster worden gehaald en dus niet eerder. 

Boosterprik zonder afspraak

Ben je 12 jaar of ouder en voldoe je aan de voorwaarden voor de boostervaccinatie? Bij GGD Gelderland-Midden kun je op alle vaccinatielocaties zonder afspraak terecht voor je booster.

Voorwaarden boostervaccinatie

Dit zijn de voorwaarden voor een boostervaccinatie bij de GGD:

  • Je hebt een afgeronde basisserie van coronavaccinatie
  • Je kunt de booster pas halen 3 maanden na je laatste coronavaccinatie of coronabesmetting
  • Je bent 12 jaar of ouder

Afgeronde basisserie coronavaccinaties

Je hebt een afgeronde basisserie als je voldoet aan 1 van deze 5 opties:

  • Je hebt 1x het Janssen-vaccin gehad
  • Je hebt corona gehad en bent daarna 1x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna of Janssen
  • Je bent 2x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  • Je hebt een ernstige afweerstoornis en bent 3x gevaccineerd met AstraZeneca, Pfizer, Moderna
  • Ben je voor wetenschappelijk onderzoek gevaccineerd en heb je aanvullende vaccinaties gehad? Bel voor advies met 088 7674 080

Booster jongeren 12 tot en met 17 jaar

Je krijgt geen uitnodigingsbrief. De Gezondheidsraad ziet geen medische noodzaak om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boostervaccinatie te geven. Het ministerie van VWS biedt wel de mogelijkheid.

Je maakt zelf de keuze voor de boostervaccinatie. Haal de booster bijvoorbeeld als je gezondheid kwetsbaar is. Of als je een gezins- of familielid hebt met een kwetsbare gezondheid wilt beschermen.

Kom je langs voor een boostervaccinatie, dan vraagt de GGD-arts op locatie of je de vaccinatie begrijpt. En of je weet dat je kiest voor iets anders dan de Gezondheidsraad adviseert. Deze check heet informed consent

Booster na de 3e vaccinatie

De boostervaccinatie is niet hetzelfde als de 3e vaccinatie voor mensen met een ernstige afweerstoornis. De 3e vaccinatie hoort voor deze mensen bij de basisserie coronavaccinaties. Zo blijven ze goed beschermd tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Mensen met een ernstige afweerstoornis kunnen 3 maanden na de 3e prik een booster krijgen bij de GGD.

Boosterafspraak maken

0800 7070Gratis, houd je BSN bij de hand
Coronavaccinatie-afspraak.nlHoud je DigiD-inlogcode bij de hand

Wat neem ik mee?

Vergeet niet je identiteitsbewijs, mondkapje, afspraakbevestiging en een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen naar een GGD-vaccinatielocatie. Goed om te weten: na de vaccinatie vragen we je om nog even 15 minuten te blijven wachten in de rustruimte.

Je gele boekje laten bijwerken? Dat kan bij elke GGD-vaccinatielocatie in onze regio. Op deze plekken kun je ook hulp krijgen bij het activeren van je QR-code in de CoronaCheck-app.

Welk vaccin krijg ik?

Je krijgt een boostervaccinatie met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna. Dit hangt af van de beschikbaarheid op de locaties. Het maakt niet uit welk vaccin je eerder hebt gekregen. Je kunt niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt.

Wat als ik in een zorginstelling woon?

Woon je in een zorginstelling? Dan hoef je geen afspraak te maken voor je boosterprik. Je krijgt een uitnodiging via je instelling en wordt daar gevaccineerd.

Geen gevolgen voor coronabewijs

Het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) blijft geldig. De QR-code werkt dus gewoon. Er mag 270 dagen tussen nu en je laatste vaccinatie uit de basisserie zitten.

Veelgestelde vragen 

Wil je meer weten over boostervaccinatie tegen corona?

Immunoloog Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft antwoord op 5 veelgestelde vragen over de boostervaccinatie.