Zwanger!

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over je zwangerschap kun je stellen aan de verloskundige. Soms heb je andere vragen. Bijvoorbeeld over hoe je je kind straks kunt verzorgen en opvoeden. Op deze pagina (en in de bijbehorende folder) gaan we verder in op deze vragen. 

Zwanger zijn

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over je zwangerschap kun je stellen aan de verloskundige. Soms heb je andere vragen. Bijvoorbeeld over hoe je je kind straks kunt verzorgen en opvoeden. Of als je zorgen over geld of weinig steun in je omgeving hebt. Ook deze kun je met je verloskundige bespreken. Het is fijn als je deze vragen of zorgen al in de zwangerschap bespreekt. En hulp of steun kunt krijgen op een manier die bij jou past. Iemand die je vragen kan beantwoorden en met je mee kan denken.

Voel jij je goed, dan voelt de baby dat ook. We willen samen het beste voor alle kinderen. En dat begint al in de zwangerschap. De verloskundige, gynaecoloog en de kraamzorg kijken met jou hoe het gaat. De jeugdverpleegkundigen zien je na de geboorte van je kind op het consultatiebureau, maar kunnen ook al tijdens de zwangerschap je ondersteunen bij je toekomstig ouderschap.

Een vrouw die zwanger is

Een zwangere vrouw staat bij het raam en houdt haar buik vast. 

Heb je extra hulp nodig?

Jeugdverpleegkundigen kunnen jou tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je kindje extra ondersteunen. Naast het prenatale huisbezoek kent de Jeugdgezondheidszorg de programma’s Voorzorg en Stevig Ouderschap.

Belangstelling

Vraag je verloskundige, gynaecoloog of jeugdverpleegkundige tijdens het prenataal huisbezoek. Deelname aan het Prenatale Huisbezoek, Stevig Ouderschap en VoorZorg is gratis.

Groeigids

De Groeigids geeft jou als ouder betrouwbare informatie over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Van zwangerschap tot je kind jongvolwassen is.
Met de GroeiGids App hou je de ontwikkeling van je kind gemakkelijk bij. Bijvoorbeeld de groei, vaccinaties en mijlpalen als de eerste stapjes. b Download gratis deze app in de playstore.

Via de GroeiGids Chat kun je als ouder je vraag stellen. Ook is er in de app een Oudercommunity-platform waar ouders elkaar vragen stellen en ervaringen uitwisselen.

Prenataal huisbezoek tijdens de zwangerschap

De jeugdverpleegkundige komt bij je thuis. Dit is vaak fijner, je hoeft niet te reizen en je bent in je eigen vertrouwde omgeving. Heb je dit liever niet? Dan kun je dat direct doorgeven. Je kunt je partner of een ander vertrouwd iemand vragen bij het gesprek aanwezig te zijn.
Tijdens het huisbezoek kijk je met de jeugdverpleegkundige hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt je vragen en zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, stelt vragen en kan je informatie en adviezen geven.

Soms heeft dit gesprek al zoveel geholpen, dat je het zelf verder op kan pakken. De jeugdverpleegkundige zal dan aangeven hoe ze voor jou bereikbaar blijft. Is er meer nodig? Dan kun je samen met de jeugdverpleegkundige een plan maken hoe nu verder te gaan. Als er extra hulp nodig is dan kan de jeugdverpleegkundige je hiervoor een advies geven. Belangrijk is dat je met elkaar oplossingen zoekt die bij jou en je situatie passen.

Zelf een afspraak maken

Als je wilt dat de jeugdverpleegkundige bij je op bezoek komt, kun je je aanmelden via onze afsprakenlijn. Zij brengen je dan in contact met de jeugdverpleegkundige uit jouw wijk of woonplaats.

Afspraak maken

0883556500maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00 uur

Download de digitale folder 'Zwanger!':

Folder 'Zwanger!'