Nieuw vaccinatiegraadrapport voor Nederland verschenen

Het 'Vaccinatiegraadrapport Rijksvaccinatieprogramma Nederland – verslagjaar 2024' van het RIVM is verschenen. In dit jaarlijkse rapport staat hoeveel kinderen en jongeren (per regio en gemeente) de verschillende vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gekregen.

Vaccinatiegraad vanaf 9 jaar verder gedaald

Het aandeel baby’s en kleuters gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma is vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar. Bij kinderen vanaf 9 jaar is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties verder gedaald.

Zorgen over verdere daling onder oudere kinderen

De verdere daling onder oudere kinderen vindt het RIVM zorgelijk. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziektes te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen.

Bekijk het programma

Daarom is het RIVM vorig jaar gestart met een onderzoeksprogramma 'SocioVax' naar vaccineren. Benieuwd naar meer informatie over dit onderzoeksprogramma? Bekijk het programma ‘SocioVax’.

Bekijk het verslagjaar 2024

Benieuwd naar het RIVM-rapport? Download het verslagjaar 2024. Goed om te weten: GGD Gelderland-Midden brengt in september gemeentenrapporten uit over de vaccinatiegraad in de regio.