Maak kennis met... Annemarie Siebelink (1)

GGD Gelderland-Midden bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van iedereen in de regio. Dat doen we van jeugd- en publieke gezondheidszorg tot aan infectieziektebestrijding en toezicht op hygiëne. Maar wie zijn onze professionals en hoe staan ze klaar voor jouw gezondheid? Maak kennis met preventie- en reizigersverpleegkundige Annemarie Siebelink.

1. Wat doe je bij de GGD?

Ik ben preventie- en reizigersverpleegkundige bij Team Reizigersadvisering. Maar onze teamnaam dekt de lading niet; we doen op preventiegebied veel meer dan alleen inwoners vaccineren die beschermd op reis willen. Bij ons kun je ook terecht voor bescherming tegen bacteriële longontstekingen, gordelroos en waterpokken. Ook zijn we er voor organisaties als de politie en brandweer. We prikken agenten en brandweermensen, zodat ze beschermd zijn tegen Hepatitis A en B en DTP.

De naam Team Reizigersadvisering is verwarrend. In de wachtkamer bij spreekuren merk ik dat ook aan mensen. Ik werk sinds 2009 bij de GGD en weet niet beter dan dat we op maat vaccineren. De GGD heeft altijd voorop gelopen in preventie. Wist je dat wij zijn gestart met het vaccineren van zwangeren tegen kinkhoest? Zodat baby’s bij hun geboorte daartegen zijn beschermd. Ook zijn we begonnen met ouderen beschermen tegen pneumokokken. Dat zit nu samen met de griepvaccinatie in het RIVM-programma en is overgenomen door de huisartsen.

2. Op welke klus ben je het meest trots?

Niet per se op een klus. Wel op de drive die ik op mijn 64ste nog steeds voel om van betekenis te zijn. Tijdens spreekuren ben ik trots op mijn instinct en intuïtie. Ik kan mijzelf verplaatsen in degene die tegenover mij zit. Ik beweeg mee en begrijp dat vaccineren niet vanzelfsprekend is. Mensen kunnen angstig zijn en online negatieve verhalen lezen.

Ik probeer nooit iemand te overtuigen, dat werkt juist averechts. Ik vind dat ook niet respectvol. Wél geef ik de juiste informatie mee. Zodat je goed weet wat een ziekte behelst en met je kan doen. Wie geen optimale bescherming wil, kan van mij een noodrecept krijgen, bijvoorbeeld tegen malaria. Krijg je op reis toch symptomen, dan kun je jezelf behandelen. Uiteindelijk zijn mensen zelf verantwoordelijk.

Maak kennis met... Annemarie Siebelink

Preventieverpleegkundige Annemarie is de voorraad medicijnen aan het tellen en beheren.

3. Wat wil je met jouw werk bereiken?

In Nederland doen we te weinig aan preventie. We zijn top in behandelen, maar niet in preventie. Terwijl voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Ik wil bijdragen aan meer aandacht voor preventie. Daarom vind ik een naamsverandering voor ons team ook zo belangrijk. Reizigers vaccineren is slechts een deel van ons vak. Sinds corona is de tijd helemaal rijp voor een herkenbare naam die de nadruk legt op preventie. Preventie in de brede zin van het woord: van aandacht voor eetgewoontes en beweging tot en met preventieonderzoeken als HPV en darm- en borstkanker. Ik hoop dat de naamsverandering voor mijn vertrek is doorgevoerd.

4. Waar heb je het meest van geleerd?

Dat preventie zo’n mooie insteek is om mensen zo gezond mogelijk te houden. Drama hoort bij het leven en je kunt niet alles voorkomen. Máár door jezelf preventief te beschermen, krijg je wel minder drama op je bordje. Met preventie voorkomen we veel behandelingen.

5. Waarom heb je voor de GGD gekozen?

Ik zocht een luchtige tegenhanger van mijn werk als ZZP’er in de thuiszorg bij mensen met ALS die aan de beademing liggen. De combinatie van beide jobs heb ik altijd fijn gevonden. Thuis bij mensen met ALS maak je mooie, leuke en gezellige momenten mee, maar het ziekteproces is veel zwaarder dan het werkproces bij de GGD. Een jaar of drie geleden ben ik gestopt om mensen met ALS te verzorgen. Het werd geestelijk te zwaar. Je hecht je aan mensen, terwijl je weet dat je in een rouwproces terecht komt. Naarmate ik ouder werd, kon ik daar minder goed tegen.