Vaccinaties kinderen 4-12 jaar

Alle kinderen in Nederland kunnen gratis worden gevaccineerd. Deze prikken van het Rijksvaccinatieprogramma beschermen je tegen een aantal ernstige (kinder)ziekten.

Ziekten zoals mazelen, kinkhoest en tetanus. De meeste prikken kreeg je toen je jonger was, maar ook op de basisschool krijg je vaccinaties, in het jaar dat je 9 wordt. Dit zijn de DTP- en BMR-prik. In het jaar waarin je 10 wordt, krijg je de HPV-vaccinatie.

BMR en DTP

In het jaar waarin je 9 wordt, krijg je een DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie wordt tegelijk gegeven met de tweede BMR-vaccinatie. De BMR-vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Met deze vaccinaties zijn kinderen langdurig beschermd tegen deze besmettelijke infectieziekten. Je krijgt als je 9 bent in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen.

HPV-vaccinatie

Jongens en meisjes van 10 jaar en ouder kunnen gevaccineerd worden tegen het HPV-virus. HPV staat voor ‘humaan papilloma virus’. Dit virus kan zowel bij jongens als meisjes verschillende soorten kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker bij meisjes en kanker aan de mond- en keelholte, de penis en de anus bij jongens. Je krijgt 2 HPV vaccinaties. Hier zit een half jaar tussen.  

Gegevens over de vaccinatie

We vragen je om toestemming om gegevens over de vaccinatie van je kind te mogen delen met het RIVM. Het RIVM kan verschillende taken alleen goed doen als bekend is welke vaccinaties je kind heeft gekregen.

Afspraak voor vaccinatie maken of verzetten

088 355 70 50Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur