Vaccinaties voor kinderen 0-4 jaar

Vaccinaties beschermen jouw kind tegen ernstige ziekten. Ieder kind in Nederland kan deze vaccinaties gratis krijgen. De overheid heeft dit geregeld in het Rijksvaccinatieprogramma. Hier hoef je niet voor te betalen.

Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd. Hierdoor komen 12 ernstige ziekten bijna niet meer voor in Nederland. Om ervoor te zorgen dat deze ziekten niet terugkomen, blijft vaccineren nodig.

Vaccineren op het consultatiebureau

In Gelderland-Midden geven we de vaccinaties voor kinderen tot 4 jaar op het consultatiebureau. Als je kind ongeveer 4 weken oud is, krijg je van het RIVM de oproepkaarten voor deze vaccinaties thuisgestuurd. Neem deze kaarten mee bij ieder bezoek aan het consultatiebureau. Bewaar ze in de Groeigids.

Wanneer geen vaccinatie?

Overleg met je jeugdarts of jeugdverpleegkundige:

  • als je kind medicijnen gebruikt die invloed hebben op het afweersysteem
  • als je kind een ernstige ziekte heeft
  • als je kind binnen vier weken voor een vaccinatie bloedproducten heeft gehad
  • als je kind in het verleden overgevoelig reageerde op een vaccinatie
  • als je kind koorts heeft op de dag van de inenting (meer dan 38 graden Celsius)


Vragen en twijfels over vaccineren
Natuurlijk vaccineren we je kind alleen als jij dat wilt en daar toestemming voor geeft. Met je vragen en twijfels kun je altijd bij ons terecht. Bijvoorbeeld tijdens het huisbezoek of bij het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen.

Als het nodig is, kunnen we een extra afspraak maken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. 

Gegevens over de vaccinatie

We vragen je om toestemming om gegevens over de vaccinatie van je kind te mogen delen met het RIVM. Het RIVM kan verschillende taken alleen goed doen als bekend is welke vaccinaties je kind heeft gekregen. 

Lees hier meer over het delen van de informatie

Afsprakenlijn 0-4 jaar

088 355 65 00maandag t/m vrijdag van 08:00 - 16:00 uur

Vragenlijn 0-4 jaar

De vragenlijn is tijdelijk gesloten tot 1 januari 2023.  Gebruik de GroeiGids Chat voor vragen over verzorging of opgroeien van jouw baby of peuter. 

De GroeiGids: chat, website, app, en oudercommunity