Jonge kinderen en (heel) warm weer

Het is warm en het blijft voorlopig warm. Moet je baby vaker drinken? Gaat de vaccinatie door? Waar kun je op letten? Hier vind je meer informatie.

Waar kan een kindje last van krijgen als het heel warm is?

Kinderen kunnen sneller moe worden, soms gaan ze sneller ademen of lijken ze benauwd. In ernstige gevallen kan je kindje uitdrogen of oververhit raken. 

Hier moet je extra op letten:

 • Heel veel zweten
 • Droge mond
 • Minder naar de wc/ minder plasluiers, of de plas heeft een donkere kleur
 • Duizelig, hoofdpijn
 • Veel huilen
 • Minder actief

Heeft je kind 1 of meer van deze dingen? Breng je kindje dan naar een koele plek en laat het drinken als dat kan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als het niet opknapt.

Jongetje zit in de schaduw onder een parasol

Wat kun je doen?

Drinken

 • Geef kinderen vaak wat te drinken. Het liefst water. Dit geldt voor kinderen die ouder zijn dan 6 maanden.
  Het is belangrijk dat kinderen drinken vóórdat ze dorst krijgen.
 • Oudere kinderen kun je ook tussendoor eten geven waar veel vocht in zit.
  Bijvoorbeeld vers fruit (meloen), groenten ( komkommer en tomaat), of een keer een waterijsje.
 • Baby’s die nog geen bijvoeding krijgen hebben meestal genoeg aan hun melkvoeding. Als je merkt dat je baby minder plast kun je wat extra water aanbieden (als je kindje ouder is dan 6 maanden). Vaak is een paar slokjes al voldoende.

Afspraak op het consultatiebureau?

Heb je een afspraak, dan kan de afspraak gewoon doorgaan. Als dit anders is nemen we contact op.

Krijgt je kindje een vaccinatie? Als je kindje gezond is kan de vaccinatie gewoon doorgaan. Hiervoor gelden dezelfde regels als anders. Let wel extra goed op het koel kleden van je kindje en voldoende drinken. Tips over het aankleden van je baby vind je verderop deze pagina. 

Borstvoeding in de zomer

Borstvoeding en warm weer

Een baby (tot 6 maanden) die alleen borstvoeding krijgt, heeft naast moedermelk geen extra  water nodig tijdens warmere dagen.
In borstvoeding zit namelijk alle vocht en voedingsstoffen die de baby nodig heeft op dat moment. 

Moedermelk bestaat al voor zo’n 88% uit water en bij warm weer past de melk zich bovendien ook aan. Sterker nog:  het geven van extra water kan er voor zorgen dat de maag al vol zit met vocht waar geen voeding in zit. De maag is vol, dus de baby komt hierdoor misschien minder vaak voor een voeding. Hierdoor kan de baby te weinig voeding krijgen en daardoor minder groeien. Ook kan het aanmaken van moedermelk hierdoor minder worden.

Voor baby’s boven de 6 maanden kun je regelmatig een extra slokje borstvoeding naast de vaste voedingsmomenten geven. Zo nu en dan een slokje water tegen de dorst kan op deze leeftijd wel.
Of maak ook eens een  zelfgemaakt ijsje van fruit en/of een combinatie van fruit en borstvoeding!

Waar kun je op letten als je borstvoeding geeft:

 • Voldoende plasluiers laten zien of je baby voldoende vocht binnen krijgt: minstens 5 volle plasluiers op een dag.
 • Je baby kan vaker om borstvoeding vragen bij warm weer. Je baby drinkt dan vaker, maar kleinere hoeveelheden per keer.
  Dit betekent dus niet dat de borstvoeding minder wordt, maar dat je baby meer vocht nodig heeft.
 • Als je gewoon ingaat op deze vraag, en vaker voeding geeft, blijft je baby tevreden en voldoende plassen.
 • Ook voor baby's die flesvoeding krijgen is het goed om te voeden op verzoek. Vooral op warme dagen. Dit kan betekenen dat je baby wat vaker drinkt dan je gewend bent. De hoeveelheid drinken is dan per keer wat minder. 
 • Als je baby niet de hele dag bij jou is, is het goed om iets extra afgekolfde moedermelk mee te geven. Je baby kan dan wat vaker kleine beetjes drinken.  
 • Denk er ook aan dat je zelf voldoende drinkt. Drink bijvoorbeeld standaard bij ieder drinkmoment(je) van je baby zelf ook een glas water.
 • Daalt de temperatuur buiten weer? Dan kan het zijn dat er nog extra moedermelk wordt aangemaakt. Dit komt door het vaker drinken van je baby tijdens de warme dagen. Als je baby nu weer minder vaak gaat drinken is het belangrijk er goed op te letten dat je borsten goed leeggedronken worden en soepel aanvoelen. Dit is om te voorkomen dat je verstoppingen en ontstekingen krijgt.

Baby aankleden in de zomer

Kies voor dunne kleding. Voor een baby is een rompertje en een lakentje vaak al voldoende. Is de slaapkamer warmer dan 25 graden?  Dan is alleen een rompertje genoeg. 

Een mutsje kan tot ongeveer 1 week na de geboorte helpen om de baby op temperatuur te houden.
Daarna is dat niet meer nodig. Bij een gezonde baby hoeft het bij heel warm weer meestal helemaal niet.

In de kinderwagen kan een kind snel te warm worden. Doe de kap naar beneden en gebruik een parasolletje tegen de zon. Doe geen luier of andere doek over de kap, want daardoor kan het snel te warm worden in de kinderwagen.

Baby aankleden in de zomer

Spel en omgeving bij hitte

Zoek de koelste plek op voor je kindje. Buiten in de schaduw, of binnen als het daar koeler is dan buiten. Dat kan per huis anders zijn. Probeer binnen als het kan te luchten. Zet de deuren en ramen even tegen elkaar open als het nog koel is. Doe geen drukke spelletjes waarbij kinderen veel moeten bewegen. Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer de kinderen vooraf in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer een kind elke 2 uur in. Heb je een zwembadje? Zet die dan op een koele plek en zorg dat je altijd in de buurt blijft en oplet.

Baby aankleden in de zomer

Kies voor dunne kleding. Voor een baby is een rompertje en een lakentje vaak al voldoende. Is de slaapkamer warmer dan 25 graden?  Dan is alleen een rompertje genoeg. Een mutsje kan tot ongeveer 1 week na de geboorte helpen om de baby op temperatuur te houden.
Daarna is dat niet meer nodig. Bij een gezonde baby hoeft het bij heel warm weer meestal helemaal niet.

In de kinderwagen kan een kind snel te warm worden. Doe de kap naar beneden en gebruik een parasolletje tegen de zon. Doe geen luier of andere doek over de kap, want daardoor kan het snel te warm worden in de kinderwagen.

Airconditioning en ventilators

Het gebruik van een airco bij kleine kinderen en baby’s kan geen kwaad, zolang het verschil in temperatuur met andere ruimtes niet te groot is. Gebruik je een ventilator? Zorg dan dat je baby niet op de tocht ligt. Ook niet als het heel warm is.