Hielprik en gehoortest

Elke pasgeboren baby kan een hielprik en een gehoortest krijgen. Dit bieden wij een paar dagen na de geboorte aan. Een medewerker van de GGD doet de hielprik en gehoortest meestal bij jou thuis.

Wat is de hielprik?

Met de hielprik kunnen we controleren of jouw baby bepaalde aangeboren ziektes heeft. Jouw baby krijgt hiervoor een prikje in de hiel, zodat we een paar druppels bloed kunnen afnemen. Het is belangrijk dat we de hielprik binnen acht dagen na de geboorte doen.

Wat is de gehoortest?

Met de gehoortest testen we of het gehoor van jouw baby goed werkt. Bij de gehoortest krijgt de baby een klein dopje in elk oor. Met de dopjes meten we het gehoor. De gehoortest doen we in principe tegelijk met de hielprik.

Afspraak voor een hielprik en gehoortest

Van de gemeente krijgen wij door dat jouw baby is geboren. Als wij jouw gegevens hebben, krijg je een e-mail of sms-bericht met een afspraakdatum. Anders komt de JGZ-medewerker onverwacht zonder afspraak langs.

Soms duurt het even voordat wij de gegevens van de geboorte ontvangen. Ook hebben wij niet altijd jouw telefoonnummer of e-mailadres. Daarom kun jij ook zelf jouw kind aanmelden voor de hielprik. De kraamzorg of verpleegkundige kan dit ook doen.

Wil je het doorgeven als jouw kind na een week nog in het ziekenhuis ligt? De hielprik gebeurt dan in het ziekenhuis. De gehoortest doen we als jouw kind thuis is.