Voeding in het eerste jaar

Baby’s groeien in de eerste 8 maanden van melk, daarna ga je over naar vaste voeding. Een strak voedingsschema is niet nodig. De baby geeft zelf signalen. Hij beweegt, wordt wakker, maakt geluiden en beweegt de hand naar de mond. Dan is het tijd voor voeding. In het begin is dit heel vaak omdat de baby vol zit van een klein beetje melk. Bijna alle baby’s vragen om nachtvoeding in de eerste 12 weken. Als de baby(maag) groter wordt kan hij meer drinken en zit er meer tijd tussen de voedingen. Je kunt dan controleren of de baby genoeg krijgt, is hij tevreden, zijn er voldoende plas- en poepluiers en groeit de baby in gewicht. 

Soorten voeding, vitaminen en hoeveelheid

Gemengde voeding/Vitamine K-druppels

Je kunt stoppen met de vitamine K-druppels als je baby 500 ml kunstvoeding krijgt naast de borstvoeding.

Kunstvoeding

Volledige zuigelingenvoeding (kunstvoeding) bevat alle voedingstoffen die je baby nodig heeft voor een goede groei. Je kunt je baby standaard kunstvoeding geven. Ontstaan problemen met de voeding, dan is andere kunstvoeding mogelijk. Overleg dit eerst met de medewerker van het consultatiebureau. 

Hoeveelheid flesvoeding

Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig (zie de richtlijn volgende pagina). De ene baby drinkt meer dan de andere, dat is normaal. Het is belangrijk om goed te kijken naar je baby tijdens het drinken. Stop met voeden als je baby niet meer wil. Dat voorkomt spugen en overvoeden. Tot de leeftijd van 6 maanden krijgen de meeste baby’s vijf melkvoedingen verspreid over de dag en de avond.

Richtlijn voor kunstvoeding van 0 tot 6 maanden

Hoeveelheid vocht per 24 uur gemeten naar gewicht van de baby Het aantal voedingen per 24 uur kan variëren Bied de totale hoeveelheid  melk aan. 
De fles hoeft niet leeg
Gewicht baby 2,5kg: ongeveer 375 ml.
Gewicht baby 3,0kg: ongeveer 450 ml.
 
7 voedingen 60 ml water + 2 maatlepels 
poeder = 65 ml melk
Gewicht baby 3,5kg: ongeveer 525 ml.
Gewicht baby 4,0kg: ongeveer 600 ml.
6 tot 7 voedingen 90 ml water + 3 maatlepels 
poeder = 100 ml melk
Gewicht baby 4,5kg: ongeveer 675 ml.
Gewicht baby 5,0kg: ongeveer 750 ml.
6 voedingen of 5 voedingen  120 ml water + 4 maatlepels 
poeder = 135 ml melk of
150 ml water + 5 maatlepels 
poeder = 165 ml melk
Gewicht baby boven 5kg: ongeveer 900 ml 6 voedingen of
5 voedingen tot 6 maanden 
150 ml water + 5 maatlepels poeder = 165 ml melk of 180 ml water + 6 maatlepels poeder = 200 ml melk

 

Bereiding

Werk nauwkeurig en hygiënisch. Je kunt kraanwater gebruiken. Maak één fles per keer klaar. Opgewarmde voeding moet binnen een uur gedronken worden, gooi de rest weg. Reinig de fles/speen met een flesborstel in een heet sopje en spoel af of in de afwasmachine op minimaal 55°C. Hierna de fles/speen droog bewaren. 

Vitamine D

Extra Vitamine D van 0 tot 4 jaar. Alle kinderen hebben 10 microgram vitamine D (druppels/tabletten) per dag nodig voor sterke botten, tanden en een goede weerstand. Het maakt niet uit welke melkvoeding ze krijgen.

De eerste hapjes

Begin pas tussen de 4 en de 6 maanden met de eerste oefenhapjes. Volg het tempo van je baby. Zo kan de baby rustig wennen aan nieuwe smaakjes en 
oefenen met het happen van een lepeltje. Begin met een paar theelepeltjes fruit, groente en pap. Hierna kun je het menu uitbreiden met alle (zoutloze) gezonde voeding die je zelf eet. De oefenhapjes vervangen nog niet de melkvoeding. 

Richtlijn door voeding van 6 tot 8 maanden

Richtlijnen voeding voor kinderen tussen de 6 en 8 maanden
Tijd Drinken Oefenhapjes
Ontbijt Borstvoeding of 150 - 180 ml opvolgmelk Een bordje pap zelf maken van gemengde granen met een beetje borstvoeding of 
opvolgmelk. Of een sneetje brood, zie middageten
Tussendoor   Fruithapje
Middag Borstvoeding of 150 - 180 ml opvolgmelk Sneetje bruin brood (kleine stukjes) met zachte margarine en zoutloos beleg* bijvoorbeeld notenpasta, pindakaas, gekookt ei, banaan, aardbei, tomaten, avocado,  geprakte vis, appel-/perenstroop, vruchtenbeleg, zuivelspread, hüttenkäse, kwark
Tussendoor Borstvoeding of 150 - 180 ml opvolgmelk Fruit of brood
Warm eten   Groentehapje met aardappel/rijst/pasta, vlees/
vis/ei/vleesvervanger met een klontje zachte 
margarine of een theelepeltje olie
Voor het slapen gaan Borstvoeding of 150 - 180 ml opvolgmelk (Pyjama-/avond)pap is niet nodig

Voedselallergie

Er is minder kans dat je baby een voedingsallergie ontwikkelt (pinda, noten en ei) als je vroeg met de eerste hapjes begint. Vraag op het consultatiebureau naar een schema als je baby eczeem heeft of er voedselallergie in jullie gezin voorkomt. 

Dagelijkse oefenhapjes

Geef dagelijks de oefenhapjes tussendoor of direct na de melkvoeding. Met 7 
maanden kan je baby ook een broodkorst eten. Bijten, kauwen en sabbelen is 
goed voor de mondspieren.

Prakken of pureren

Prak de oefenhapjes met een vork in het begin heel fijn. Als je het te droog 
vindt, kun je er wat water of olie/margarine bijdoen. Als je baby dit allemaal makkelijk eet, prak je het iets minder fijn. Gebruik geen extra zout en geef de baby geen honing of rauw vlees/vis/ei.

Drinken

Baby’s drinken alleen als ze dorst hebben. Oefen tussendoor met drinken van 
slokje water uit een tuitbeker.

Richtlijn voor voeding van 8 tot 12 maanden

Minder melkvoeding, meer vaste voeding

Oefen met drinken uit een gewone beker en bouw het drinken uit de tuitbeker en zuigfles af vóór de eerste verjaardag. Eet samen aan tafel op vaste momenten. Geef het drinken na het eten. Maak van de maaltijden een gezellig samenzijn en geef je kind een goed voorbeeld.

Richtlijnen voeding voor kinderen tussen de 8 en 12 maanden
Tijd Eten Drinken
Ontbijt Sneetje brood met zachte margarine en 
beleg (zie voorbeeld 6-8 maanden)
Borstvoeding of 150 ml opvolgmelk
Tussendoor Fruithapje (1 stuk of portie van 50 - 100 g) Beker met water, lauwe 
(vruchten)thee zonder suiker
Middag Sneetje brood met zachte margarine en beleg (zie voorbeeld 6-8 maanden) Borstvoeding of 
150 ml opvolgmelk
Tussendoor Varieer met beetje groente, fruit, rijstwafel en brood Beker met een water, lauwe (vruchten)thee zonder suiker
Warm eten Groente, aardappel/rijst/pasta, vlees/vis/ei/vleesvervanger. Een klontje zachte margarine of een theelepel olie Toetje van halfvolle of magere yoghurt. Beker met water
Voor het slapen gaan Stop met eventuele avondpap Borstvoeding of 
150 ml opvolgmelk

Gezond gewicht

Leer je kind gezond te eten, dan blijft zijn gewicht goed. Veel bewegen is ook erg belangrijk. Geef liever geen kinderkoekjes, zoete pap of toetjes, diksap, limonadesiroop of zoete zuiveldrankjes. Dit is slecht voor de tanden en maakt kinderen ongemerkt te zwaar.

12 maanden

De peuter kan nu hetzelfde eten als de rest van het gezin; drie maaltijden per dag en 2 à 3 keer iets tussendoor. Speciale peutermelk is niet nodig.10 microgram vitamine D en 300 ml zuivel (borstvoeding, halfvolle of magere melk/yoghurt) per dag is voldoende. Vanaf 1 jaar groeit je kind minder snel. 
Daardoor heeft het soms minder trek. Eet en drink samen op vaste tijden. 
Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet. Je kind bepaalt hoeveel het eet!

Tanden poetsen

Als de eerste tanden er zijn, is het tijd om dagelijks met poetsen te oefenen. Gebruik een zachte tandenborstel en peutertandpasta. Leer je kind met schone tanden te gaan slapen.

Meer informatie