Kim en Jelle: zus en broer bestrijden samen corona

Bij de familie Van Beuningen lijkt coronabestrijding in het bloed te zitten. Zowel Kim (24 jaar) als haar broer Jelle (22 jaar) zijn bekende gezichten binnen onze organisatie. Samen bestrijden deze GGD’ers corona in de regio. Hoewel ze maar een dag samenwerkten in de teststraat, delen ze volop coronabelevenissen.  

Kim begon op de teststraat en is nu senior medewerker bij het bron- en contactonderzoek (BCO). Jongere broer Jelle werd in de zomer van 2020 door zijn zus getipt over de GGD en werkte als administratiemedewerker op de teststraat. Binnenkort start hij zijn afstudeerstage op de communicatieafdeling van de veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden. 
 
Hoe zijn jullie bij de GGD terechtgekomen? 
Kim: “Begin 2020 startte ik bij de Jeugdgezondheidszorg mijn hbo-afstudeerstage verpleegkunde. Toen brak corona uit en ben ik gaan helpen bij het testen en het mobiele testteam. In die zomer ben ik afgestudeerd en overgestapt naar BCO. Ik ben daar sinds januari 2021 senior medewerker. Nu ben ik onder meer vraagbaak op de afdeling en behandel ik complexe casussen. Ook ben ik nauw betrokken bij de opstart van het nieuwe systeem voor ons bron- en contactonderzoek.” 

Via zijn zus kwam Jelle binnen. Jelle: “Vorig jaar zomer had ik geen bijbaantje. Kim tipte mij over de GGD. Ik kon beginnen op de teststraten. Een leerzame tijd. Na de zomer ben ik het naast mijn studie blijven doen. Inmiddels ben ik gestopt op de teststraat. In oktober start mijn stage en ga ik onderzoeken hoe we jongeren meer bij de GGD en de brandweer kunnen betrekken.” 

Hoe is het om met familie corona te bestrijden? 
Kim: “We hebben één dag echt samengewerkt op de teststraat. Dat was een leuke ervaring. Jelle werd regelmatig als ‘het broertje van’ gezien.” Jelle vult aan: “Ja, dat klopt. De afdelingen waren toen nog veel kleiner, dus er werden wel grapjes over gemaakt. Verder hebben we de interne pubquiz samen gespeeld. We hebben een goede band, dus het was gezellig om dat samen te doen. En na de pubquiz snel voor de avondklok naar huis.” 

Hebben jullie het thuis vaak over het werk? 
Jelle: “Ik woon nog bij mijn ouders thuis, en Kim komt wekelijks langs. Dan hebben we het soms over werk, maar gelukkig lang niet altijd. Wel is het fijn om leuke of opvallende zaken die op het werk gebeuren onderling te bespreken. Je weet toch sneller waar je tegenaan loopt of waar je het over hebt.” 

Hoe vindt jullie familie het dat jullie samenwerken? 
Kim: “Sowieso zijn onze ouders er trots op dat we in deze tijd bij de GGD werken! Soms is het wel handig, we krijgen regelmatig vragen van vrienden of bekenden over corona. Het is toch wel bijzonder dat je het samen doet. Dat geeft wel een mooi gevoel.”  
 
Wat blijft jullie bij van de corona- en GGD-tijd? 
Jelle: “Het is bijzonder met hoeveel mensen we alles voor elkaar hebben krijgen. Voor mezelf was het een interessante en leerzame bijbaan bij de GGD. Ik vind het dan ook leuk dat ik hier stage mag gaan lopen.”  
 
Kim: “Het is interessant om de corona-organisatie vanaf het begin mee te maken. Ik leer veel, ook dingen die niet aan bod kwamen in mijn studie. Hier ga ik in mijn werk nog veel aan hebben. En dat ik samen met mijn broertje de coronabestrijding heb mogen doen, is mooi meegenomen!” 

Kim en Jelle