Vaccineren tegen tuberculose

Het vaccineren tegen tuberculose is mogelijk. Dit heet de BCG-vaccinatie. De BCG-vaccinatie tegen tuberculose geeft geen volledige bescherming. Wel beschermt het tegen ernstige gevolgen van de ziekte, zoals hersenvliesontsteking. 

BCG-vaccinatie

Bij de BCG-vaccinatie worden verzwakte tuberkelbacteriën in de huid gespoten. Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat de bescherming is opgebouwd. Voor je een BCG-vaccinatie krijgt, doen we in de meeste gevallen eerst een huidtest om te kijken of je al besmet bent met tuberculose. 

Wie komen in aanmerking voor vaccinatie?

Personen die langer dan drie maanden op reis gaan naar een land waar veel tuberculose voorkomt. En als je veel contact hebt met de plaatselijke bevolking. Zie ook Reizen en tuberculose.

Kinderen van wie één of beide ouders afkomstig is/zijn uit een land waar veel tuberculose voorkomt. Je kind wordt opgeroepen als het ongeveer 3 maanden oud is. Je krijgt een brief van de afdeling tuberculose van de GGD. De BCG-vaccinatie is dan gratis.

De huidtest

We onderzoeken met een (tuberculine)huidtest of je besmet bent met de tuberculosebacterie. Deze test heet ook wel mantouxtest. We spuiten een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van de onderarm. Als de huid niet reageert, dan ben je niet besmet. De reactie is dan negatief. Als er na twee tot drie dagen wel een reactie optreedt, ben je positief. Dit betekent dat je afweerstoffen hebt tegen de tuberculosebacterie. Een positieve reactie betekent nog niet dat je tuberculose hebt! Als je besmet bent, is er geen gevaar voor anderen. Maar als je besmet bent doen we wel verder onderzoek. 

De kans dat iemand die besmet is ook echt tuberculose krijgt, is klein (ongeveer 10%). Dit kan nog vele jaren na besmetting gebeuren. Mensen die minder weerstand hebben, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van tuberculose.

Vragen of een afspraak

GGD Gelderland-Midden houdt op twee locaties een spreekuur voor tuberculoseonderzoek:

Eusebiusbuitensingel 43, Arnhem

Medisch centrum De Veluwse Poort, Eikenlaan 13-20, Ede.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Maandag tot en met vrijdag van: 08.30 tot 09.00 uur en van 12.30 tot 14.00 uur

Wat is tuberculose?

Tuberculose of tbc is een infectieziekte. De ziekte krijg je door de tuberkel-bacterie. De ziekte kan overal in het lichaam voorkomen. Meestal is dat in de longen.
TBC onder de microscoop