Wat is tuberculose?

Tuberculose of tbc is een infectieziekte. De ziekte krijg je door de tuberkel-bacterie. De ziekte kan overal in het lichaam voorkomen. Meestal is dat in de longen.

Veelgestelde vragen:

Je kunt besmet worden door iemand met open longtuberculose of long-tbc. De bacteriën komen door hoesten of niezen in de lucht. Als je de bacterie inademt kun je besmet worden. De bacteriën moeten diep in de longen komen. Meestal komen ze niet zover. Als je lang en vaak bij een longtuberculose patiënt bent, heb je meer kans om besmet te raken. Je kunt de bacteriën niet binnenkrijgen als je iets aanraakt van de patiënt.

Je merkt er niks van als je besmet bent geraakt door de bacterie. Je merkt wel iets als je er ziek van wordt. Als je besmet bent, maar niet ziek, dan heet dat slapende of een latente tuberculose-infectie. De kans is klein (10%) dat je ziek wordt nadat je de bacterie hebt gekregen. De kans  dat je ziek wordt is het grootst binnen 2 jaar nadat je besmet bent geraakt. Maar je kunt ook later in je leven ziek worden. Heb je minder weerstand? Dan is de kans groter.

De klachten bij de ziekte tuberculose zijn:

  • hoestklachten (langer dan 3-4 weken)
  • koorts
  • ’s nachts zweten
  • geen zin in eten
  • afvallen
  • erg moe

Heb je een of meer van deze klachten? Ga dan naar de huisarts of bel de GGD. Doe dat vooral als je lang hoest. 

Je kunt onderzoeken of je besmet bent geraakt of niet.

  • Met een huidtest. Dit heet ook wel een tuberculinehuidtest of een Mantouxtest. Met een klein naaldje wordt een beetje vloeistof in je onderarm gespoten. Na 2 tot 3 dagen kijken we of er een verdikking te zien of te voelen is. 
  • Met een bloedtest. In het bloed wordt gekeken of er afweerstoffen tegen tuberculose zijn. Deze test heet een IGRA-test of een Quantiferon-test.
  • Met een röntgenfoto van de longen. Op deze foto zie je of er afwijkingen van de longen zijn. Als dat zo is, dan heb je de ziekte tuberculose.

Iemand met open longtuberculose is besmettelijk voor andere mensen. De arts die dat ontdekt, belt met de GGD om deze patiënt te melden. Dat is verplicht in Nederland.

De verpleegkundige van de GGD vraagt aan de patiënt met wie hij contact heeft gehad. Dit heet het contactonderzoek.
In het begin onderzoekt de GGD alleen de mensen met wie de patiënt veel contact heeft gehad. Zijn er (veel) mensen besmet, dan wordt het onderzoek uitgebreid. Dan worden ook de mensen onderzocht die minder vaak contact hebben gehad. 

Je krijgt een oproep van de GGD als je op de contactlijst staat. Denk je dat je er wel bij hoort maar ben je na 2 á 3 maanden niet opgeroepen? Neem dan zelf contact op met de GGD. Samen kunnen we dan nagaan of het nodig is om je te laten onderzoeken.

Als je besmet bent maar niet ziek, kun je een behandeling met medicijnen krijgen. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Dit is een behandeling voor de latente tuberculose-infectie. Deze duurt meestal 3 maanden. De kans dat je dan nog ziek wordt is kleiner dan 1%. Wil je geen behandeling met medicijnen? Dan is de kans dat je ziek wordt ongeveer 10%. 

Als je wel ziek bent, krijg je altijd een behandeling met medicijnen om beter te worden. Deze behandeling duurt meestal 6 maanden. 

Contact of bezoek

Vragen of een afspraak

GGD Gelderland-Midden houdt op twee locaties een spreekuur voor tuberculoseonderzoek: Eusebiusbuitensingel 43, Arnhem en in medisch centrum De Veluwse Poort, Eikenlaan 13-20, Ede.

Bezoekadres Arnhem

Eusebiusbuitensingel 43
6802 EJ Arnhem

Bezoekadres Ede

Eikenlaan 13-20
6711 MA Ede

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Maandag tot en met vrijdag van: 08.30 tot 09.00 uur en van 12.30 tot 14.00 uur

Immigrantenscreening op tuberculose

Deze screening is voor mensen die voor werk, studie of gezinshereniging naar Nederland komen en langer dan 3 maanden in Nederland verblijven. Ook moet iemand afkomstig zijn uit een land waar per jaar meer dan 100 per 100.000 tuberculose patiënten gevonden worden.

Dit vragen wij van de immigrant

Je meldt je bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Je krijgt instructies en formulieren voor tuberculose onderzoek als dit van toepassing is. Dit is van toepassing als je afkomstig bent uit een land waar per jaar meer dan 100 tuberculose patiënten per 100.000  inwoners gevonden worden. Je moet zelf een afspraak (zie onze contactgegeven in het grijze blok hierboven) maken bij de GGD. Het tuberculose-onderzoek moet binnen 3 maanden na het toewijzen van de verblijfsvergunning gedaan zijn.

Wat doet GGD Gelderland-Midden?

De GGD Gelderland Midden stuurt het IND-formulier na het onderzoek terug naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De GGD geeft geen informatie over het resultaat aan de IND. 

Wat zijn de kosten?

Voor het 1ste onderzoek moet betaald worden, bekijk hier de prijzen voor het tuberculose spreekuur

Persoon vult tuberculose formulier van de IND in