Hygiënische doekjes GGD voor oorlogsgebied Oekraïne

Nu corona een normale luchtweginfectie is, bouwt de GGD de coronabestrijding af. Na drie hectische jaren is de laatste regionale testlocatie gesloten. De GGD blijft nog wel vaccineren, maar niet meer zo grootschalig. Maar waar gaan de nog ongebruikte spullen heen? Zoals twee pallets vol met hygiënische doekjes. Art Lemkens praat je bij over een mooi initiatief voor Oekraïne.

Samen met de mensen van de facilitaire dienst bekommert Art zich over de coronaspullen die nog op de plank liggen in het GGD-magazijn in Arnhem en de opslag in Elst. Na alle coronahectiek probeert Art met Facility zoveel mogelijk verspilling van de overgebleven middelen te voorkomen. Dat is nog best een uitdaging, maar er ontstaan mooie initiatieven. In het bijzonder die met twee pallets hygiënische doekjes voor Oekraïne.

Art bij de reinigingsdoekjes van de GGD voor Oekraïne

Art in het magazijn van de GGD. Hij is blij dat de reinigingsdoekjes voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne zijn.

Weggooien geen optie voor GGD

“We hebben ons ingezet voor een alternatieve bestemming voor de geïmpregneerde vochtige doekjes”, zegt Art over de reinigingsdoekjes. “Vanaf het moment dat duidelijk werd dat we deze voorraad niet meer zouden gebruiken. Weggooien was nooit een optie. Zeker in de wetenschap dat er elders in de wereld dringend behoefte is aan deze hygiënische artikelen.”

Noodhulp verwoeste Oekraïense steden

Met Facility moest Art snel schakelen: “Door de beperkte houdbaarheidsdatum van de doekjes”, legt hij uit. Art kwam in contact met stichting GAiN, dat met noodhulp klaar staat voor mensen in moeilijke situaties. Denk aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. En aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. “Stichting GAiN vervoert de doekjes naar Oekraïne en deelt ze uit in de verwoeste steden. Aan inwoners die zijn achtergebleven en niet beschikken over water om zich te wassen en te verfrissen.”

Geluksmomentje voor Oekraïners

Art is blij dat de hygiënische doekjes een waardevolle nieuwe bestemming krijgen: “Het voelt goed dat de doekjes gaan naar mensen in een verschrikkelijke oorlogssituatie. Zodat ze even aandacht kunnen geven aan hun persoonlijke verzorging. Toch een geluksmomentje, hoe minimaal ook. Het is fijn dat via stichting GAiN deze doekjes van de GGD op de juiste plaats terechtkomen.”

GAiN dankbaar voor hulp GGD

“We waren blij verrast toen Art contact met ons zocht”, zegt Yvonne de Bruijn van GAiN. “Handdoekjes, schorten en andere medische spullen zijn altijd zeer welkom bij de projecten die GAiN ondersteunt.”

“We hebben onlangs hygiënische producten afgeleverd in Cherson, midden in het conflictgebied in Oekraïne”, vervolgt Yvonne. “En ook ziekenhuizen en verzorgingscentra in Moldavië en Roemenië zijn ze ontzettend dankbaar voor alle spullen.”

GAiN hoopt dat dit initiatief de opmaat is naar meer. Yvonne: “Door deze hulp geven we hoop aan mensen in nood. Namens GAiN hartelijk dank voor de ontvangen spullen. Hopelijk is dit het begin van een blijvende samenwerking.”  

Uitdelen voedsel en hygiënische spullen door GAiN in Oekraïne